(VIDEO) CRNOGORAC SE DOSETIO KAKO DA UŠTEDI: Greje se na raketa- šporet za male pare!
Foto: Youtube

inovator

(VIDEO) CRNOGORAC SE DOSETIO KAKO DA UŠTEDI: Greje se na raketa- šporet za male pare!

Crna Gora -
BJELOPOLJAC - Tridesetogodišnji Bjelopoljac Milovan Cvišić svoje izume pravi od starih stvari

Milovan je je, između ostalog, izumeo i raketa-šporet ali i crnogorski merak- bicikl.

“Sistem je u obliku slova U. S jedne strane se loži i ima iza sulundar koji vuče dim napolje. Iza ložišta može da se doda bure na kom može da se kuva. Ja sam prošle zime dodao bojler pa sam grejao vodu preko njega”, objašnjava Cvišić.

Nakon početnog eksperimenta shvatio je da to nije dovoljno, pa je odlučio da svoj raketa-šporet, zbog veće uštede i izgleda, dozida ciglom i glinom.

“Prednost zidanog šporeta je što kda se masa ugreje dugo drži toplotu, nekih četiri-pet sati i dovoljno je samo malo drva da održava tu toplotu.

Ložim baš kad je hladno jedno četiri-pet puta po jedno drvo i to je velika razlika u odnosu na razne sisteme grejanja koji postoje i zahtevaju ogromnu količinu tog ogrevnog materijala”, kaže Bjelopoljac.Kako nema stalni posao, a za ogrev mu je trebalo od 10-12 metara drva za godinu, zahvaljujući svom izumu Milovan za grejanje sada izdvaja svega 20-tek evra .

Za Milovanov šporet su čule i komšije pa mnogi traže da im napravi. Za ovog Bjelopoljca izazov je da od starih stvari koje ljudi bacaju pravi nove. Zidove njegovog skromnog doma krase satovi napravljeni od gramofonskih ploča i gusle a nove ideje kako kaže dolaze mu dok sluša muziku sa jedinstvenog mobilnog gramofona.Ipak, pažnju sugrađana Milovan je privukao izradom bicikla koji podseća na čoper motor.

“To je čisto onako za uživanje čovek da se provoza do grada na kafu i tako to”, kaže Bjelopoljac. A nakon kafe, sa svojim izumom kojem su Bjelopoljci nadenuli ime “crnogorski merak bicikl”, Milovan se vraća kući po nove ideje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track