OPASNA BAKTERIJA U CRNOJ GORI: U njeguškoj kobasici i sudžuku otkrivena listerija!
Foto: Printscreen Cdm

ZABRINJAVAJUĆE

OPASNA BAKTERIJA U CRNOJ GORI: U njeguškoj kobasici i sudžuku otkrivena listerija!

Crna Gora -
PODGORICA - Zbog utvrđenih nepravilnosti uništeno je 162,5 kilograma mesa u maloprodajnim objektima tokom prva dva meseca ove godine

Poslednji izveštaji Uprave za inspekcijske poslove upalili su crveni alarm i zapitamo se kakvo meso kupujemo i konzumiramo.

Zbog prisustva bakterije listerija monocitogenes u proizvodima od mesnih prerađevina, poput njeguške kobasice i sudžuka, privremeno je zabranjen rad proizvodnim objektima "Primato P" iz Danilovgrada, "Velmont doo" iz Podgorice i Klanici sa preradom "Burko" iz Bijelog Polja. Istovremeno, svi proizvodi stavljeni su van prometa i kod proizvođača i u maloprodaji dok se ne obave potrebne analize, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

Bakterija "listerija", može da dovede do gnojnog menigitisa, meningoencefalitisa, encefalitisa, endokarditisa. Simptomi uzrokovani ovom bakterijom manifestuju se glavoboljom, ukočenim vratom, visokom temperaturom, povraćanjem, gubitkom ravnoteže, a kod težih slučajeva mogu da se pojavei poremećaji svesti, konvulzije i paralize različitih mišića.

U maloprodaji je uništeno ukupno 162,5 kg mesa. Razlozi uništavanja mesa bili su senzorske promene, nepropisne deklaracije i zamrzavanje svinjskog i jagnjećeg mesa u maloprodaji. U nalazu inspektora se navodi da je u hercegnovskom marketu Voli stavljeno van prometa 8,5 kilograma mesa crnogorska pančeta, jer je nalaz bio neuredan zbog prisustva bakterije stafilokoka.

U Cetinjskom market “Lida 7" uništeno je 10 kilograma neoznačenog i deklarisanog mesa (juneća plećka Goranović Nikšić). Takođe, inspektori su naredili da se u ovom objektu od 3. marta ne vrši promet mesa.

(cdm)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track