ADVOKAT SVETOZARA MAROVIĆA: Ne znam da li moj klijent pregovara o sporazumnom priznanju krivice
Foto: Profimedia

Afera u Crnoj Gori

ADVOKAT SVETOZARA MAROVIĆA: Ne znam da li moj klijent pregovara o sporazumnom priznanju krivice

Crna Gora -

Branilac visokog funkcionera crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića, Zdravko Begović, danas nije mogao da potvrdi, ali ni da demantuje da njegov branjenik pregovara s Tužilaštvom o sporazumnom priznanju krivice.

Begović podgoričkim medijima nije mogao da govori o tome zbog "zakonskih ograničenja". Marović je uhapšen 17. decembra prošle godine zbog sumnje da je učestvovao u nezakonitim poslovima kojima je budžet opštine Budva oštećen za par desetina miliona evra.

On je u petak bio u Tužilaštvu i ako se dogovori o priznanju krivice, time bi bila stavljena tačka na skoro deset godina aktuelnu korupcionašku aferu sa preprodajom državnog zemljišta i nekretninama u Budvi, u koju su umešani nekadašnji najviši funkcioneri tog grada, deo Marovićeve porodice, a budžet je oštećen za višemilionski iznos.

Marovićev sin Miloš se krajem prošle godine nagodio s Tužilaštvom da prizanjem krivice provede godinu dana u zatvoru, a državi plati 380.000 evra. S Tužilaštvom su se nagodio i bivši gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, te izvršni direktor preduzeća "Trejdjunik" Goran Bojanić.

U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koja je istraživala slučajeve navodne korupcije u Budvi i podnela Tužilaštvu više krivičnih prijava s tim u vezi, smatraju da je "čudna" namera tužioca da se dogovori sa visokim funkcionerom DPS-a Svetozarom Marovićem, "jer je on u dosadašnjoj istrazi prepoznat kao vođa organizovane kriminalne grupe".

"Sporazum sa Marovićem može imati smisla jedino ukoliko je tužilaštvo odlučilo da istragu proširi na Premijera Mila Đukanovića, kao direktnog nadređenog Maroviću u političkom smislu, uz sumnju da je i on imao ulogu u budvanskim poslovima. U suprotnom tužioci moraju dati odgovore na pitanje da li će se najveća istraga o korupciji koje sprovodi njihovo tužilaštvo završiti tako što će sa svima biti sklopljen sporazum, a da niko neće provesti niti jednog dana pred crnogorskim sudovima", kaze se u reagovanju MANS-a.

Ova nevladina organizacija poziva tužioce da objasne motive dogovora sa Marovićem, kao i da objave detalje svih do sada sklopljenih sporazuma koji se tiču "budvanske grupe" i njihovih poslova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track