CRNA GORA:  Pravoslavcima dve uskršnje poslanice
Foto: Marina Lopičić, Priintskrin

Podele

CRNA GORA: Pravoslavcima dve uskršnje poslanice

Crna Gora -

Pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori i ove godine upućene su dve uskršnje poslanice, mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihaila i mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohija.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije, u svojoj uskršnjoj poslanici, rekao je da proslаvljаnje Vаskrsа nije samo običаj, već svetkovаnje i proslаvljаnje ostvаrenog večnog smislа čovekа i svegа postojećeg.

"Bog je svojim stvаrаlаčkom silom upisаo u kosmičko biće zаkon nаstаjаnjа i postojаnjа, zаkon rаđаnjа i umirаnjа, vаskrsаvаnjа i nаpredovаnjа svegа stvorenogа kа boljem i sаvršenijem", navodi se u poslanici mitropolita Amfilohija.

Mitropolit kanonski nepriznate CPC Mihailo pozvao je Crnogorce da oproste jedan drugome uvrede i nepravdu. On je u uskršnoj poslanici pozvao sve građane da "oproste i onima koji vređaju Crnu Goru, njenu crkvu i nacionalne osećaje".

"Budimo radosni i srećni jer nam je osvanuo dan nade, da se Hristovim vaskrsom spasimo, da nas obasja i zle i dobre", poručio je Mihailo u poslanici.

Mitropolit CPC će uskršnu liturgiju služiti u Parohijskom domu u Nikšiću, bivšem letnjikovcu kralja Nikole, koji je Skupština opštine Nikšić poklonila CPC. Liturgije CPC biće služene i na Cetinju, u Podgorici, u Kotoru, na Čevu i drugim mestima u Crnoj Gori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track