MAROVIĆ SE NAGODIO: Priznao sve tužilaštvu i otkriće gde je novac
Foto: Printscreen Cdm

Zdravlje mu se pogoršalo

MAROVIĆ SE NAGODIO: Priznao sve tužilaštvu i otkriće gde je novac

Crna Gora -

Nekadašnji predsednik Srbije i Crne Gore i trenutno najpoznatiji pritvorenik spuškog Istražnog zatvora Svetozar Marović, osumnjičen za visoku korupciju, u razgovorima koji su minulih dana vođeni u Specijalnom tužilaštvu priznao je da je vođa kriminalne organizacije i da ju je navodno formirao radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

To je crnogorskim medijima, kako tvrde, potvrdilo više dobro obaveštenih izvora bliskih istrazi i familiji Marović.Nezvanično, uskoro bi se moglo očekivati i njegovo formalno priznanje, odnosno potpisivanje Sporazuma o priznanju krivice, ali kada sa specijalnim tužiocem bude usaglasio visinu kazne, koju bi u daljem postupku razmatrao i Viši sud u Podgorici.Marović se već četiri i po meseca nalazi u ZIKS-u, a njegovo zdravstveno stanje se iz dana u dan pogoršava. Veruje se da je upravo to razlog zbog kojeg je odlučio da prekine svoju agoniju. Marović je spreman da potpiše izjavu da je organizovao kriminalnu organizaciju od 30-ak ljudi, da opiše njihove uloge i način delovanja, ali i da otkrije kako je i preko kojih računa novac "izašao iz zemlje".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

U suštini, to je potvrda svih sumnji za koje ga Tužilaštvo tereti. Međutim, novina je tvrdnja Marovića da sporni novac nije uzeo on, već da je i sam u tom korupcionaškom dilu prevaren. U koga je spreman da "uperi prst" može se pretpostaviti.Spekuliše se da će svojim priznanjem Marović ukazati na trag više od 15 miliona evra, za koje je oštećena Opština Budva. Reč je o milionima koji su preko kompanije registrovane u Crnoj Gori besteretno preneti na više inostranih računa.

Foto: Beta
Foto: Beta

Kada Sporazum o priznanju krivice bude potpisan, Specijalno tužilaštvo će, po logici stvari, zatražiti blokadu svih spornih računa, kako direktno, tako i putem međunarodne pravne pomoći.Osim priznanja, značajan deo nagodbe svakako biće i kazna za Marovića, zatvorska i novčana. Spekuliše se da ona neće biti ispod četiri godine, a zakonom je za krivično delo kojim se tereti propisana minimalna dve, a maksimalna četiri godine.Sporazum predviđa da Marović plati u novcu i nekretninama 380.000 evra.

(CDM)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track