MILOVI TRAŽE ISTERIVANJE OPOZICIJE IZ PARLAMENTA: Ili mi ili Demokratski front
Foto: Fonet Vlada CG 20 Dec 2013

Obračun u Podgorici

MILOVI TRAŽE ISTERIVANJE OPOZICIJE IZ PARLAMENTA: Ili mi ili Demokratski front

Crna Gora -

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) neće se vraćati u Skupštinu dok na kolegijumu predsednika Skupštine ne bude odlučeno o udaljavanju poslanika Demokratskog fronta iz Skupštine, saopšteno je posle incidenta u skupštinskoj sali, na današnjoj vanrednoj konferenciji vladajuće partije posle sednice Predsedništva.

Potpredsednik Vlade Duško Marković najoštrije je osudio ponašanje poslanika DF-a, nazvavši ga varvarskim i primitivnim.

"Poslanici DF su izazvali incident grubim vređanjem i provociranjem predsednika Vlade Crne Gore, s ciljem da tako unize i državu Crnu Goru, uoči popune sastava 40. Vlade kandidatima iz dela opozicionih partija potpisnica Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, nedelju dana pred potpisivanje Pristupnog protokola Crne Gore sa NATO, i skorog obeležavanja velikog jubileja, prve decenije obnove nezavisnosti i ponovnog međunarodnog priznanja.

Marković je precizirao da ne govori o nasilnom izbacivanju poslanika iz Skupštine već o njihovom udaljavanju, pozivajući se na etički kodeks Skupštine.On je rekao da je incident isplaniran i da je sva odgovornost trenutno na predsedniku Skupštine Ranku Krivokapiću.

"Ovaj događaj koji se može nazvati najprimitivnijim u istoriji crnogorskog parlamentarizma za nas nije bio neočekivan. Njemu je svakako doprineo najodgovorniji za ugled institucije Parlamenta, njegov predsednik Ranko Krivokapić.

Pažljivom analizom može se lako zaključiti da je ovaj scenario bio unapred isplaniran. Osuđujući uličarsko, nevaspitano ponašanje u horu ohrabrenih poslanika DF, koje su u ovaj visoki dom preneli sa ulice, gde se nalaze već devet meseci, što im nikako ne smeta da primaju plate i sve druge prinadležnosti po osnovu poslaničkih mandata, DPS najodlučnije zahteva da predsednik i kolegijum Skupštine preduzmu adekvatne mere u skladu sa Etičkim kodeksom poslanika", rekao je Marković.

"Ustavne funkcije Parlamenta ugrožene su na najprimitivniji način", kazao je Marković na konferenciji.

"Implementacija Sporazuma o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore može biti dovedena u pitanje, ali ne našom krivicom", rekao je Marković.

(Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track