FBI UHAPSIO CRNOGORCA: Britanija ga godinama traži zbog milionske prevare!
Foto: Thenorthernecho.co.uk

varao penzionere

FBI UHAPSIO CRNOGORCA: Britanija ga godinama traži zbog milionske prevare!

Crna Gora -

Državljanin Crne Gore Kolja Ljuljđuraj (50) koji je uhapšen u americi izručen je Velikoj Britaniji gde čeka početak suđenja zbog optužbe da je varao penzionere i oprao novac u vrednosti od milion funti

Ljuljđuraj je bio u bekstvu sve do januara ove godine kada su ga u Indijanapolisu uhapsili agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI). On je Velikoj Britaniji izručen pre nekoliko dana.Crnogorac je ranije imao prebivalište u britanskom gradu Darlingtonu odakle su bile i njegove žrtve.

Prema navodima engleskih medija, prevare je počinio kao finansijski savetnik, na štetu sedam penzionera, od kojih je, između 1999. i 2011. godine, ukrao stotine hiljada funti. Neke od žrtava u međuvremenu su preminule.Navodni zločin Ljuljđuraja otkrio jedan od rođaka njegove žrtve, penzionera koji je u međuvremenu umro, nakon što je izvršio uvid u njegov bankovni račun. Istražni organi, prema navodima medija, veruju da imaju dovoljno dokaza da gone Ljuljđuraja zbog prevara i pranja novca u vrednosti većoj od 900.000 funti.

Crnogorac je zbog prevara uhapšen 2012. godine u Darlingtonu. Nakon što je uz kauciju pušten da se brani sa slobode, pobegao je iz Engleske. To je posle bekstva potvrdio i zastupnik optužbe Martin Bleir.“Radi se o kompleksnoj prevari i pranju novca”, rekao je pre dve godine Martin Bleir.

Sve do januara ove godine Ljuljđuraj se uspešno skrivao od organa gonjenja. Prema podacima BBC on se u Indijanapolisu neposredno pre hapšenja zaposlio u banci. Jedan od njegovih kolega bio je radoznao, pa je preko Gugl pretraživača pronašao novinski članak da Ljuljđuraja policija traži zbog prevara.O otkriću je obavijestio inspektore, nakon čega je usledilo hapšenje. Državljanin Crne Gore trenutno se nalazi u pritvoru i čeka početak suđenja koje je zakazano za 24. jun.

Rođaci u šoku

Prema rečima njegovog rođaka istog imena i prezimena, crnogorskog odbornika Socijalističke narodne partije (SNP) u Tuzima Kolje Ljuljđuraja, njegov osumnjičeni rođak rođen je u Tuzima. Školovao se u Podgorici gde je stekao fakultetsku diplomu. Kolja Ljuljdjuraj tvrdi da njegov rođak potiče iz ugledne porodice.

"Kao dete, jedno vreme je sa ocem i majkom bio u Americi. Vratili su se, a onda je ovaj, nakon kratkog vremena, otišao u Britaniju. Znam da mu je otac umro. Majka mu živi sama i povremeno dolazi u Podgoricu. Imali su stan u Podgorici. Jednu sestru koja je udata ima u Americi. Ja ne znam mnogo o njemu. On je odavno otišao, mislim, pre 15 – 20 godina. Nismo baš bliski, ali jesmo rođaci. Poznajem mu celu porodicu. To je jedna ugledna i poštena porodica. Nijesam mogao da verujem da on može tako nešto da radi. Ali znaš što - ja mogu samo da kažem da niko nikome ne liči...Iznenadilo me je kada sam to čuo za jednog tako finog i vrednog momka. Iz fine porodice", priča za RSE Kolja Ljuljđuraj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track