(FOTO) LUKSUZNO Na mestu nekadašnje baze Titove JNA u Tivtu sada se baškare svetski tajkuni
Foto: Tanjug Tanja Valič

Raskoš na sve strane

(FOTO) LUKSUZNO Na mestu nekadašnje baze Titove JNA u Tivtu sada se baškare svetski tajkuni

Crna Gora -

Na mestu nekadašnje vojno-pomorske baze Arsenal u Tivtu danas se nalazi najbrže rastuća marina na Mediteranu - Porto Montenegro, luksuzno nautičko naselje koje na vez može primiti i jahtu dužine 250 metara kakva još uvek nije izgrađena.

Da je na tom mestu nekada bilo vojno brodogradilište i mornarička baza svedoči samo podmornica P-821 "Heroj", napravljena 1967. godine, dužine 50 i širine pet metara, koja je potpuno restaurirana i otvorena za posetioce uz pratnju stručnog vodiča.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ljudi su u redovima čekali, kada je podmornica otvorena, da uđu i vide kako je 28 momaka nekada radilo i živelo u njoj. Nekadašnja pilana postala je dom za bogatu zbirku pomorskog nasleđa, a prekoputa se nalazi zaštitni znak modernog Porto Montenegra - bazen jahting kluba dug 64 metra sa kapacitetom za 188 gostiju, čije ivice su iznad mora, a iznajmljivanje ležaljki košta 44 evra.

Prva zgrada u Porto Montenegru "Tauta" podignuta je 2008. godine, usledile su "Milena", "Tara", "Ksenija", sve zgrade su dobile imena po ženskim toponimima ili važnim ženama iz crnogorske istorije, a 2014. otvoren je i hotel "Regent". Marina ima 450 vezova za jahte, koji se mogu zakupiti na dnevnom nivou, ali i na 30 godina. Zakup veza za, na primer, brod od devet metara na tri meseca košta 1.000 evra.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Najveća jahta koja je ikad ušla u Crnu Goru i to baš u Porto Montenego duga je 128 metara, a zanimljivo je da su predstavnici marine morali da konsultuju regulaciju avio saobraćaja da bi prihvatili jahtu čije je jedro visine 96 metara. Naselje ima 228 apartmana - od studija do pentahausa, prosečna cena kvadrata kretala se između 4.500 i 6.500 evra i svi su prodati. Najskuplji penthaus koštao je tri miliona evra.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Najviše kupaca dolazi iz Rusije, Velike Britanije, bivše Jugoslavije (između 15 i 18 posto stanovnika Porto Montenegra su srpskog porekla) i Abu Dabija, ali ima i iz Japana, Australije, Kalifornije. Do sada je u Porto Montenegro uloženo 420 miliona evra i trenutno se radi novi rezidencijalno-poslovni objekat sa 62 stana - investicija vredna 35 miliona evra.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prema rečima menadžera Danila Kalezića, želja im je da ponude najbolje sa Balkana i evropski standard, takozvani “luksuz u japankama”, gde su svi VIP, ali bez glamura, crvenog tepiha."Nazivaju nas novim Monakom, ali mi nudimo "sweet escape" kakav ne postoji u Evropi. TeNdencija je da ostvarimo lepu sinergiju Tivta i Porta", naglasio je Kalezić i dodao da u planu imaju izgradnju i povoljnijih stanova u unutrašnjosti nasilja.

Još jedan novi grad ubrzano niče u Crnoj Gori - u zalivu Trašte na poluostvrvu Luštica, na površini od 690 hektara razvija se turistički kompleks Luštica Bay, vredan 1,1 milijardu evra. Prvih 70 vlasnika dobilo je ključeve u maju prošle godine, trenutno su u toku pripremni radovi za gradnju prvog od sedam hotela, a krajnji cilj je više od 1.000 apartmana, 500 vila i gradskih kuća, dve marine sa 226 vezova, profesionalni golf teren sa 18 rupa i sve ono što čini jedan grad i njegovu infrastrukturu, uključujući čak i univerzitet.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Luštica Bay je zajednički projekat kompanije "Orascom Development Holding” (90 posto) i Vlade Crne Gore (10 posto), a cilj je da se kreira centar zadravog i aktivnog života, bez remećenja balansa ekosistema po principu “minimalna izgrađenost, maksimalno sačuvana priroda".

Klijenti Luštice Bay su uspešni profesionalci za koje je luksuz boravak u netaknutoj prirodi i planski dizajniranom prostoru, a među zainteresovanima su i pojedini sportisti iz Srbije. Do sada je prodato 170 stanova, najveći broj kupaca dolazi iz Rusije i Srbije (čine 20 procenata), zatim iz Švajcarske, Egipta, SAD. Ima ih i iz severne Afrike, Azije i zapadne Evrope, a prvi stan - petosoban dupleks kupila je arhitekta Ivana Maksimović.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Luštica Bay će imati četiri kilometra šljunkovite plaže, postojeća pećina će biti pretvorena u restoran, sledeće godine će biti otvorena marina, do leta će još 160 porodica dobiti ključeve svojih stanova, a sredinom 2018. očekuje se završetak hotela sa 110 soba.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Tako je Tivat, najmanja opština u Bokokotorskom zalivu, miran gradić bogat kulturnim sadržajima, zahvaljujući Lustici Bay-u i Porto Montenegru postao oaza i za one sa malo dubljim džepom i mesto značajnih investicija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track