ČAK 200 DŽIHADISTA VRATILO SE NA BALKAN SA RATIŠTA: I to samo u poslednjih godinu i po dana
Foto: Profimedia

Upozorenje

ČAK 200 DŽIHADISTA VRATILO SE NA BALKAN SA RATIŠTA: I to samo u poslednjih godinu i po dana

Crna Gora -

Prema rezultatima nedavnih (usaglašenih) analiza dela regionalnih bezbednosnih službi, broj povratnika sa ratišta u Siriji, Iraku i Libiji, na Balkan, u poslednjih 18 meseci, znatno se uvećao, preneli su crnogorski mediji.

Povratnici se, kako se navodi, plaše rigorozne kaznene politike.

Zaključno sa 20. junom vratilo se blizu 200 takozvanih džihadista, a među njima i 28 žena. Najviše na Kosovo, u Bosnu i Makedoniju, dok se najveći deo od dvadesetak povratnika, državljana Srbije i trojica Crne Gore, odlučio da „zaobiđe“ matične države, piše podgorička Pobjeda.

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, ovaj podgorički dnevnik navodi da je jedan od ključnih razloga navodno navodno rigoroznija kaznena politika, sa malim izgledima prihvatanja insajderskih usluga povratnika.

Crnogorski i srpski državljani pokušavaju, stoga, da na razne načine, na što je moguće duži period, odgode suočavanje sa ovlašćenim predstavnicima nadležnih službi i organa, računajući da bi im protok vremena mogao biti od koristi.

Uzdaju se u činjenicu da vremenom tragovi njihovih „misija“ blede, a dokazni materijal postepeno gubi na težini, pa čak i na verodostojnosti.

Prema pouzdanim izvorima Pobjede, takozvanim izbegličkim koridorima, u nepreglednim kolonama, sa dorađenim dokumentima, utočišta su našli u pojedinim zapadnoevropskim zemljama, ali i u Makedoniji, Bosni i na Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track