CRNA GORA ODUZIMA NAGRADU KARADŽIĆU: Bjelopoljci traže poništenje odluke o dodeli "Rista Ratkovića"!
Foto: AP, Osuđen, Presuda, Hag, Haški Tribunal

Pokrenuta inicijativa

CRNA GORA ODUZIMA NAGRADU KARADŽIĆU: Bjelopoljci traže poništenje odluke o dodeli "Rista Ratkovića"!

Crna Gora -

BIJELO POLJE - Grupa građana iz Bijelog Polja pokrenula je peticiju za oduzimanje pesničke nagrade "Risto Ratković" Radovanu Karadžiću, osuđenom od strane Haškog tribunal za ratne zločine i zločine protiv humanosti.

“Decenijama čekamo da Ministarstvo kulture Crne Gore, lokalna uprava Bijelog Polja i JU “Ratkovićeve večeri poezije” učine civilizacijski iskorak i oduzmu nagradu Radovanu Karadžiću, te tako isprave nepravdu nanesenu Crnoj Gori, Bijelom Polju i velikom pesniku Ristu Ratkoviću.

Vreme je pokazalo da to ne žele i neće svojom voljom da urade, stoga želimo da ih građanskim protestom i peticijom prisilimo na to”, saopštili su inicijatori peticije.

Radovan Karadžić je nagradu ‘Risto Ratković’ dobio 1993. godine. Kada je Karadžiću dodeljena nagrada, nje su se odmah odrekli raniji dobitnici Jevrem Brković i Sreten Perović, a iz istog razloga odbio je da je primi Marko Vešović 2008. godine.

Predsednik žirija koji je nagradio Karadžica bio je Ranko Jovović, pesnik i tadašnji poslanik Narodne stranke, a članovi Želidrag Nikčević, pesnik i tada portparol Naradone stranke, i Stevan Kordić, koji je nakon toga izabran za direktora Crnogorskog narodnog pozorišta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track