NAKON UKIDANJA VIBERA U CRNOJ GORI: Opozicija se prebacila na Fejsbuk i Tviter
Foto: Profimedia

NAKON UKIDANJA VIBERA U CRNOJ GORI: Opozicija se prebacila na Fejsbuk i Tviter

Crna Gora -

PODGORICA - Sat uoči zatvaranja biračkih mesta u Crnoj Gori i nakon što je nadležna agencija naložila zaustavljanje Vibera i WhatsAppa, stranke, pre svega opozicione, i pojedinci su veoma aktivni na društvenim mrežama - Fejsbuku i Tviteru

Opoziciona Velika koalicija Ključ je na svojoj Fejsbuk stranici pozvala građane da izađu i glasaju.

"Blizu smo cilja. Ostalo je još dva sata do prve demokratske i mirne promene vlasti. Ko još nije stigao da glasanjem za bolju i pravednu Crnu Goru da svoj mali doprinos velikoj pobedi slobodne Crne Gore, pozivamo ga da to učini", navodi se u postu ove koalicije i dodaje: "Glasajmo, uprkos jadnim i providnim naporima DPS-a da nas sve zaplaši. Uzalud im je. Idemo napred sa osmehom, uvereni u svoju snagu. Slobodna Crna Gora je nezaustavljiva".

Opozicioni Demokratski front je reagujući na nalog da se ugase mreže Vibera i WhatsAppa poručio građanima da je činjenica "da Đukanović i DPS pokušavaju da u Crnoj Gori zavedu diktaturu", te da su to jasni znači da je DPS izgubio na izborima. "Ovako diktatori reaguju kada su svesni da su gotovi", navodi se u postu Demokratskog fronta.

Istovremeno, samo u posljednjih dvanaest sati, sprečeno je više od milion i dvesta hiljada hakerskih “udara” na crnogorski portal CdM.

"Naš portal napadaju grupe iz Francuske, Italije, Finske, Rusije i Sjedinjenih Američkih država. Ipak, to što je CdM opet od rane zore na neprestanom udaru hakera koji žele nas da spreče da radimo svoj posao, odnosno - vas na vreme i precizno da informišemo, ne znači da nećete moći da dobijete sve informacije koje vam trebaju tokom izbornog dana", navodi se, između ostalog, na ovom portalu s porukom da u slučaju da se obaranje ponovi, biće vidljivi na Fejsbuku i Tviteru.

Tokom dana hakovani su i portali sajt5 i DPS-a.

Viber uskoro ponovo dostupan

Povodom blokiranja tog servisa u Crnoj Gori oglasio se i PR Vibera, Vuk Brajović.

Kako navodi Brajović blokada ovog servisa se automatski uključila da bi se sprečila pojava tzv. spema:

"S obzirom da je evidentiran veći broj brojeva sa kojih su stigle spem poruke - a crnogorsko tržište je vise podložno uticaju spem poruka nego sto je slučaj sa zemljama sa većim brojem pretplatnika - čak i kada Viberove anti-spem funkcije postanu delotvorne, odluka državne institucije je sasvim očekivana.

Iz te kompanije saopštili su da je ovo, po svim pokazateljima "izuzetna situacija za Viber" i da će taj servis uskoro biti potpuno operabilan:

"Očekujemo da će situacija biti rešena u najkraćem mogućem roku, na zadovoljstvo naših korisnika u CG i širom sveta. Viber stoji na raspolaganju svim državnim institucijama CG u daljem razrešavanju ove situacije, jer je svima u interesu da aplikacija bude nesmetano dostupna za svoje korisnike i njihovu slobodnu, bezbednu i raznorodnu komunikaciju", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track