NOVI ZAHTEV CRNOGORSKE OPOZICIJE: Traže mesto mandatara za sastav vlade!
Foto: Printscreen Sputnjik

pozvali se na ustav

NOVI ZAHTEV CRNOGORSKE OPOZICIJE: Traže mesto mandatara za sastav vlade!

Crna Gora -

PODGORICA - Opozicione partije uputiće narednih dana predsedniku države Filipu Vujanoviću zahtev da im pripadne mesto mandatara za sastav nove vlade.

Zahtev će potpisati 39 opozicionih poslanika, ovakav zahtev temelji se na činjenici da Ustav nigde ne definiše da šef države mandat za sastav nove izvršne vlasti mora da poveri partiji, odnosno koaliciji koja na izborima osvoji najviše glasova.

Ustavom je, naime, definisana kao jedna od nadležnosti predsednika države da predlaže mandatara za sastav nove vlade nakon konsultacija sa političkim partijama. Predsednik Crne Gore predlaže mandatara u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine. Mandatar za sastav Vlade u Skupštini iznosi svoj program i predlaže sastav Vlade.

O programu mandatara i predlogu za sastav Vlade Skupština odlučuje istovremeno, propisano je članom 103 Ustava Crne Gore. Kandidat Demokratske partije socijalista za mandatara za sastav nove vlade Duško Marković nije uspeo za dva dana da sa Socijaldemokratskom partijom i manjinskim strankama dogovori formiranje vlasti, iako je najavljivao da će to biti završeno u pomenutom roku.

Jedino je juče sa SD uspeo da se saglasi da Vladu treba što pre formirati, dok su manjinske partije poručile da će biti spremne za razgovor tek nakon što predsednik države Filip Vujanović i zvanično predloži mandatara.

(Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track