POLA CRNE GORE POD SNEGOM: Na Žabljaku čak 35 centimetara visine
Foto: AP 11 12 2012

Stigla prava zima

POLA CRNE GORE POD SNEGOM: Na Žabljaku čak 35 centimetara visine

Crna Gora -

Više od pola Crne Gore jutros je osvanulo pod snegom, najviše na Žabljaku 35 centimetara, a zatim u Šavniku 26 centimetara.

Visina snežnog pokrivača u Nikšiću i Kolašinu je 19, a u Bijelom Polju, Plužinama, Plavu i Pljevljima 12 centimetara.

Nešto manje snega je u Beranama i na Cetinju, a najmanje, svega pet centimetara je u Rožajama.

Žabljak je jutros bio i najhladnije mesto sa minus 11 stepeni, a prate ga Pljevlja, sa minus 10. Četiri stepena ispod nule izmereno je u Kolašinu, na Cetinju nula, a u Nikšiću minus jedan. Podgorica je nešto toplija, sa plus tri stepena, a u primorskim gradovima temperatura se kreće od pet do sedam stepeni.

Meteorolozi su nove padavine najavili za četvrtak, a snega bi moglo biti i u glavnom gradu Crne Gore. Nekoliko predhodnih zima bile su bez snega.

Snegu se jedino raduju deca, tim pre što je u Crnoj Gori školski raspust, kao i uprave skijališta na Žabljaku i Kolašinu, i Vučju kod Nikšiča, gde se očekuje znatno veća poseta turista iz inostranstva.

Žabljačka i kolašinska skijališta su za ovu sezonu bolje pripremljena, a nadležna inspekcija je najavila strože kontrole, da bi, kako su naveli, na skijalištima bili poštovani standardi kakvi postoje u evropskim planinskim centrima.

Prema prognozama meteorologa, već tokom božićnjih praznika Crnu Goru će zahvatiti veoma hladno vreme. Niska temperatura do minus devet stepeni, predvidja se i za uobičajeno toplu Podgoricu.

Hladno vreme bi moglo da potraje veći deo januara, pa se očekuje da će snega na skijalištima biti dovoljno do proleća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track