(VIDEO) ZA DLAKU IZBEGLI SMRT: Vatrogasci u Tivtu umalo poginuli u velikoj eksploziji
Foto: Vijesti.me/ Siniša Luković

Na licu mesta bilo 40 vatrogasaca

(VIDEO) ZA DLAKU IZBEGLI SMRT: Vatrogasci u Tivtu umalo poginuli u velikoj eksploziji

Crna Gora -

Gašenje požara u metalsko-bravarskoj radionici Slobodana Peričića sinoć u naselju Kalimanj, bila je jedna od najrizičnijih intervencija pripadnika Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat, ocenio je komandir te Službe Zoran Barbić.

O ozbiljnosti suituacije koja je nastala sinoć nešto pre 20 časova kada je dojavljeno za izbijanje požara u radionici površine oko 100 kvadrata, prepunoj visokozapaljivih materija i boca sa industrijskim gasovima pod pritiskom, a koja je okružena brojnim stambenim objektima, govori podatak da je u gašenju požara i sprečavanju potencijalno katastrofalne eksplozije, učestvovalo preko 40 vatrogasaca iz Tivta, Kotora i iz Krtola, sa čak devet specijalnih protivpožarnih vozila.

Na terenu je bila policija, ekipa Hitne pomoći, kao i potpredsednik Opštine Tivat Dejan Maslovar i načelnik Komunalne inspekcije Jovica Stojković.

"Situacija na požaru je bila veoma specifična, opasna i zahtevna. Radi se o objektu u kojem se nalazila veća količina lako gorivog materijala, eksplozvnog materijala kao i posuda pod pritiskom (boce za varenje), sa krvnom konstrukcijom od lako gorivog materijala, plastike i drva. Pripadnici vatrogasnih jedincia su bili izloženi velikoj opasnosti i desetek minta nakon početka gašenja vatre, došlo je do jake eksplozije, najverovatnije kutija sa farbom. Tada sam doneo odluku o evakuaciji svih prisutnih u sigurnu zonu, a vatrogasci se pregrupišu u nove navalne grupe sa sigurnih pozicija. Sledi gašenje i hlađenje objekta sa šest navalnih grupa sa tri lokacije, sa akcentom na hlađenje boca pod pritiskom. Oko 20.45 požar je stavljen pod kontrolu i potpuno ugašen", kazao je Barbić.

Barbić je kazao da su svi vatrogasci pokazali veliku spremnost, hrabrost i požrtvovanje u borbi sa požarom za čije su gašenje potrošili preko 40 tona vode. Istakao je da je materijalna šteta velika jer je u uništenoj radionici izgorio veliki broj alata, opreme i raznih repromaterijala materijala. Uzrok požara utvrdiće istraga, a sumnja se da je vatru izazvao kvar na električnim instalacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track