OTKAZAO POSETU CRNOJ GORI: Šef češke diplomatije ljut zbog hakerske krađe mejlova diplomata
Foto: Fonet/AP

Ništa od posete

OTKAZAO POSETU CRNOJ GORI: Šef češke diplomatije ljut zbog hakerske krađe mejlova diplomata

Crna Gora -

PRAG - Češki ministar spoljnih poslova Lubomir Zaoralek otkazao je današnju posetu Crnoj Gori zbog hakerskog upada u njegovu elektronsku poštu i naveo da će se njegova dvodnevna poseta Srbiji, u koju dolazi večeras, realizovati po planu.

Prema proceni eksperata, iza hakerskog upada u elektronsku poštu ministra i još nekoliko diplomata stoji strana država.

Ozbiljnost hakerske krađe oko 7.000 dokumenata potvrđuje i to što se Zaoralek, umesto da danas najvišim crnogorskim zvaničnicima izrazi podršku za ulazak Crne Gore u NATO i proces pristupanja EU, u Pragu savetuje sa ekspertima za bezbednosti i sajber napade. Hakeri su najmanje godinu dana krali prepisku i dokumenta iz 168 naloga na češkom Ministarstvu spoljnih poslova, među njima i iz elektronske pošte ministra Zaoraleka i četvorice njegovih sadašnjih i bivših pomoćnika, a takođe i iz nekih ambasada i sa sastanaka Vojnog komiteta Evropske unije, javljaju danas češki mediji.

Hakeri su najmanje godinu dana krali prepisku i dokumenta iz 168 naloga na češkom Ministarstvu spoljnih poslova (Ilustracija: Foto Shutterstock)
Hakeri su najmanje godinu dana krali prepisku i dokumenta iz 168 naloga na češkom Ministarstvu spoljnih poslova (Ilustracija: Foto Shutterstock)

"Ministarstvo je bilo meta sajber napada. Ko je taj napadač? Ne nudim kompletan odgovor, ali rečeno mi je da je bio veoma sofisticiran. Najverovatnije je napad izvela strana država. Podseća na hakerski napad na Demokratsku stranku pred predsedničke izbore u SAD", kazao je u Zaoralek na vanrednoj konferenciji gde je obavestio medije o napadima. IP adrese sa kojih su hakeri upadali u elektronsku poštu čeških diplomata nalaze se u Rusiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Češkoj, a najmanje 30 IP adresa povezano je sa hakerima koje su američki obaveštajci optužili za upad u elektronsku poštu Demokratske stranke.

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je bilo kakvu umešanost Rusije u taj hakerski napad na Zaoraleka i njegove diplomate kao "neosnovano fantaziranje" i pomodarski trend zastrašivanja kremaljskom propagandom, javlja Tass.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track