(FOTO) ONI SU HTELI DA UBIJU MILA: Crna Gora traži ruske agente zbog pokušaja državnog udara!
Foto: Printscreen Interpol

Na interpolovoj poternici

(FOTO) ONI SU HTELI DA UBIJU MILA: Crna Gora traži ruske agente zbog pokušaja državnog udara!

Crna Gora -

Na zahtev crnogorskog pravosuđa Interpol je raspisao crvene međunarodne poternice za dvojicom ruskih i dvojicom srpskih državljana, koji se potražuju zbog stvaranja kriminalne organizacije, pokušaja terorizma i podstrekivanja na rušenje ustavnog poretka i bezbednosti Crne Gore.

Poternice su raspisane za ruskim državljanima Eduardom Šišmakovim (45) iz grada Čite i Vladimirom Popovim (36) iz Kirganstaja.

Istovremno su na portalu Interpola objavljene poternice za dvojicom srpskih državljana Nemanjom Ristićem (43) iz Beograda i Predragom Bogićevićem (47) iz Kragujevca. Oni se sumnjiče za terorizam u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije.

Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osumnjičeni za organiziranje terorističkih aktivnosti u Crnoj Gori i stvaranje kriminalne organizacije, agenti su ruske vojne obavještajne službe GRU, potvrdile su britanske, američke i bezbednosne službe drugih zemalja. Prema pisanju britanskog Telegrafa koji se pozvao na izvor iz Vlade Velike Britanije, Rusija je planirala da ubije bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i da zbaci njegovu Vladu.

Navodi se da su državni udar na dan parlamentarnih izbora, tokom kojeg je planirano zauzimanje zgrade Skupštine i ubistvo prozapadnog lidera, vodili ruski obaveštajci uz podršku i blagoslov Moskve, kako bi sabotirali plan Crne Gore da se učlani u NATO

Za sličnu operaciju destabilizacije Moldavije i suprotstavljanja njenog pristupanja Europskoj uniji osumnjičen je Vladimir Popov u leto 2014. godine. Crna Gora je putem Interpola tražila izručenje te dvojice ruskih agenata, ali su mali izgledi da se to ostvari. Službena Moskva je odbacila optužbe o umešanosti u događaje u Podgorici u oktobru prošle godine.

Specijalno državno tužilaštvo vodi postupak protiv 26 osoba, a podizanje optužnice najavilo je za 15. april. Takođe je najavljeno da će se dvojici ruskih agenata suditi u odsustvu, ako do početka suđenja ne budu dostupni.

POGLEDAJTE BOBUS VIDEO:

(Kurir TV) SILA 2. epizoda - Poređenje ruskog S 300 i kineske kopije HQ-9

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track