MAROVIĆ SVE PRIZNAO: Imao kriminalnu grupu, čeka ga tri godine zatvora
Foto: Printscreen Vijesti.me/savo Prelević

Mora i da vrati milion evra

MAROVIĆ SVE PRIZNAO: Imao kriminalnu grupu, čeka ga tri godine zatvora

Crna Gora -

Bivši visoki funkcioner Crne Gore i predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozar Marović priznao je sve za šta ga tereti crnogorsko Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala u vezi sa nezakonitim poslovima u opštini Budva.

Marović je, kako je navedeno u sporazumu objavljenom na sajtu Specijalnog tužilaštva priznao da je u toku 2006. u Budvi organizovao kriminalnu grupu s ciljem pribavljanja nezakonite imovinske koristi.

Prema sporazumu o priznanju krivice, Marović je bio šef grupe u kojoj su bili bivši predsednici opštine Budva Rajko Kuljača i Lazar Rađenović, brat, sin i strina Svetozara Marovića Dragan, Miloš i Mirjana, zatim službenici budvanske opštine Aleksandar Tičić i Novak Klisić, kao i vlasnici i direktori preduzeća "Trejd junik" i "Gugi komerc" Mirko Latinović, Branislav Savić, Dragoljub Milovanović i Igor Trnski.

U tom kriminalnom timu još bili su Miloš Vujović i Goran Bojanić. Formiranje kriminalne grupe, kako se navodi, planirano je na duži rok, a svaki član u grupi imao je tačno određene zadatke.

Delovanje Marovićeve kriminalne grupe bilo je zasnovano na pravilima unutrašnje kontrole i discipline članova, a u tome su korišćene poslovne strukture budvanske opštine u kojim su pripadncii grupe bili rukovodioci ili su obavljali druge službene dužnosti.

Svetozar Marović je, prema navodima u sporazumu o priznanju krivice, davao instrukcije i podstrekavao na nezakonite radnje.

Kriminalna grupa je zloupotrebom službenog položaja u raznim malverzacijama u domenu prodaje opštinskog i državnog zemljišta i u građevinskim poslovima oštetila opštinu Budva za više miliona evra.

Okrivljeni Marović priznao je, takođe, da je opštinu Budva oštetio prilikom izgradnje poslovnog centra "TQ Plazza", od aprila 2007. do decembra 2010.godine, kao i u vezi sa gradnjom bulevara u Budvi.

Moraće da vrati milion evraSvetozar Marović će morati da u zatvoru odleži gotovo tri godine, da plati oko 100.000 evra i državi vrati 1.096.000 evra.

Marović je maja prošle godine sa Specijalnim tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice, posle čega je pušten iz pritvora u kome je proveo pola godine.

Sa specijalnim tužilaštvom su se nagodili i bivši budvanski gradonačelnici Kuljača i Rađenović, kao i brat i sin Svetozara Marovića, Dragan i Miloš.

Marovićev sin je ove godine napustio Crnu Goru i uzeo je državljanstvo Srbije. On treba da odleži u zatvoru godinu dana, ali upućeni tvrde da ga Srbija sada ne mora izručiti Crnoj Gori, pošto je postao njen državljanin.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Državni udar, deo turističke ponude u Crnoj Gori

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track