BRAJOVIĆ: Članstvo u NATO je istorijski trenutak za Crnu Goru
Foto: Anadolija

BRAJOVIĆ: Članstvo u NATO je istorijski trenutak za Crnu Goru

Crna Gora -

Posebna sednica Skupštine Crne Gore, na kojoj će se glasati o priljučenju te zemlje NATO-u najavljena je za 28. aprila na Cetinju, a predsednik parlamenta Ivan Brajović poručio je da je to istorijski trenutak, te da će opozicioni bojkot neminovno odraziti na podršku koju su te partije dobile od građana.

Brajović je u intervjuu za podgoričke Dnevne novine, uoči posebne sednice parlamenta, izjavio da nikada nije imao dilemu da je priključenje NATO pravi put za Crnu Goru.

"Generacija političara kojoj pripadam preuzela je na sebe odgovornost da realizuje tri velika cilja. Prvi je ostvaren kada smo obnovili državnost Crne Gore, drugi je punopravno članstvo Crne Gore u NATO, što znači dugoročnu stabilnost države i doprinos stabilnosti Zapadnog Balkana. Treći cilj je, usmeren kako na unutrašnje prilike naše zemlje, tako i na spoljnu politiku, jeste članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji", naveo je Brajović.

Brajović očekuje da partije koje učlanjenje u NATO imaju kao jasan programski cilj to potvrde i u Skupštini na dan glasanja o tom izuzetno važnom pitanju za budućnost Crne Gore.

"Znamo da deo opozicije nema pozitivan odnos prema ovom pitanju, ali smatram da su i sebi i građanima dužni da sve argumente iznesu isključivo u Skupštini Crne Gore. Predstoeća politička dešavanja biće jasan znak i mera političke odgovornosti", rekao je Brajović.

Precizirajući da Skupština Crne Gore ima puni kapacitet i legitimitet da donese tu odluku, jer su se građani na izborima, glasajući za partije koje su, između ostalog, iznele svoj stav i o ovom pitanju, de facto izjasnili i za to da li su za NATO ili ne.

U svakom slučaju, kaže, očekuje da će apsolutna većina poslanika glasati za ulazak u NATO.

"Što se tiče insistiranja dela opozicije kada je u pitanju referendum, podsetiću vas da nijedna politička partija koja se zalaže za to nije iskoristila ustavne mehanizme i pokrenula inicijativu", tvrdi Brajović.

Upitan da li će Crna Gora biti zvanično 29. članica NATO od Samita u maju, Brajović kaže da su sve države, osim Španije, okončale parlamentarne procedure, čime su iskazale jasnu političku podršku članstvu Crne Gore u NATO.

"Suštinski, mi smo članica. Podsetiću vas da Crna Gora već učestvuje na svim sastancima NATO. Da li će ceremonijalni deo prijema Crne Gore u NATO biti obavljen do 25. maja ili koju nedelju kasnije, nije od suštinskog značaja. Na predstojećem NATO Samitu, Crna Gora će svakako biti na mestu koje joj pripada", rekao je predsednik crnogorskog parlamenta.

A na pitanje postoji li način sankcionisanja opozicionih poslanika zbog bojkota parlamenta, Brajović kaže da opozicija bojkotuje rad najvišeg zakonodavnog tela, a da su prethodno formirali poslaničke i preduzeli aktivnosti kojima koriste privilegije iz poslaničkog statusa, a ne obavljaju poslaničke dužnosti.

"Kako bi mnogi revoltirani građani rekli, primaju platu, a ne idu na posao", rekao je Brajović i dodao da je za sada njima uskraćeno finansiranje putovanja u inostranstvo i plaćanje njihovih stambenih potreba iz budžeta Skupštine.

"Kada imate sve ove činjenice sa jedne strane i apsolutno neučešće u radu parlamenta sa druge, uveren sam da je građanima savršeno jasno o čemu je ovde reč. To će se neminovno odraziti na podršku koju su dobili od građana, jer bi upravo u njihovom interesu trebalo u Skupštini da deluju i predlažu rešenja", zaključio je Brajović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track