PREKRŠILI SOPSTVENI USTAV? Crna Gora izbacila ćirilicu i ćirilično pismo
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ELIMINISALI

PREKRŠILI SOPSTVENI USTAV? Crna Gora izbacila ćirilicu i ćirilično pismo

Crna Gora -

Ćirilično pismo i srpski jezik eliminisani su iz zvanične upotrebe, čime je prekršen Ustav Crne Gore koji garantuje ravnopravnost ćirilice i latinice, ocenjeno je na okrugom stolu o temi "Nacionalna samosvest i ćirilica" koji je održan u Nikšiću.

Okrugli sto, koji su organizovali Crnogorsko–ruski kulturni centar, Institut za srpsku kulturu i Eparhija budimljansko-nikšićka, rezultiraće, kako je najavljeno, donošenjem deklaracije i zahtevima za zaštitu Ustavom zagarantovanog statusa srpskog jezika i ćirilice, koja će biti upućena institucijama u Crnoj Gori.

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko–nikšićki Јoanikije istakao je da je ćirilično pismo veza sa duhovnom i kulturnom tradicijom po kojoj se jedan narod prepoznaje i razume druge kulture i darove drugih naroda.

"Kroz naše ćirilično pismo naslonjeni smo na veliku jelinsku kulturu i pismenost, jer je ćirilica nastala iz starog grčkog pisma uz uzimanje elemenata iz drugih kultura. Crna Gora je sva sazdana na ćiriličnoj tradiciji", rekao je vladika Јoanikije.

On je napomenuo da se ne traži izbacivanje latinice, ali da moraju biti ravnopravno zastupljena oba pisma, kako garantuje i Ustav Crne Gore.

(Kurir.rs/ RTRS)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track