SRAMOTA U CRNOGORSKOM ZDRAVSTVU: Lekari primaju tri puta manju platu od šefa!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

MENADŽERI PLAĆENIJI OD DOKTORA

SRAMOTA U CRNOGORSKOM ZDRAVSTVU: Lekari primaju tri puta manju platu od šefa!

Crna Gora -

Crnogorski lekari za redovan rad u proseku mesečno prime oko 650 evra, dok menadžeri u sistemu zdravstva zarade između 1.500 i 2.000 evra.

Sindikat doktora medicine (SDM) je pre dva dana predstavio istraživanje koje je pokazalo da je 91 odsto lekara nezadovoljno platom. Ono je obuhvatilo 349 lekara iz svih zdravstvenih ustanova, a pored plata najveće nezadovoljstvo prisutno je u odnosu na mogućnost nagrađivanja, beneficija, uslove rada i mogućnost napredovanja.

Prvi čovek u sistemu zdravstva, koji je nadležan za rešavanje svih tih problema, ministar Kenan Hrapović, prvog meseca po stupanju na tu funkciju (u novembru prošle godine) primio je 1.872,95 evra. On je funkcioner Socijaldemokrata.

Direktorka Kliničkog centra (KC) Zorica Kovačević istog meseca primila je 1.627 evra i dodatnih 523,36 evra za članstvo u medicinskom odboru te ustanove. Neto plata direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugoše lani je iznosila 1.969 evra za tu funkciju. Kovačević i Mugoša su zvaničnici DPS-a.

Zarade direktorima bolnica su nešto niže. Direktorica bjelopoljske bolnice Biserka Bulatović lani je primala po 1.200 neto mesečno. Direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić za tu funkciju mesečno je prošle godine dobijao 795 evra. Kavarić je nedavno dobio nagradu za menadžera godine u javnim institucijama.

Lekari, nakon uvećanja po Granskom kolektivnom ugovoru, u avgustu prošle godine za redovan rad su primili 646 evra. Sa stimulacijama, noćnim radom, dežurstvima i ostalim uvećanjima prosečno su zaradili 950 evra. Tog mjeseca, izabrani doktori medicine i stomatologije zaradili su oko 560 eura, a sa uvećanjima u proseku oko 718. Lekari specijalisti su prosečno, sa svim dodacima, zaradili oko 1.020 evra.

Uži specijalisti, za čije je zvanje najčešće potrebno 14 akademskih godina, za redovan rad mesečno su zaradili oko 711 eura. Sa svim dodacima, uključujući dežurstva, noćni, prekovremeni rad, uži specijalisti zarađivali su u proseku 1.500 evra.

(Kurir.rs/ Vijesti.me)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track