CRNA GORA OŠTRO PROTIV PESTICIDA: Zbog kontaminacije sa granice vraćeno 40 tona voća i povrća
Foto: Profimedia

Zdrav život

CRNA GORA OŠTRO PROTIV PESTICIDA: Zbog kontaminacije sa granice vraćeno 40 tona voća i povrća

Crna Gora -

Sa graničnih prelaza u Crnoj Gori, od 7. juna do danas sa granice je vraćeno više od 40 tona voća i povrća zbog prisustva većih kolicina pesticida od dozvoljenog.

Uprava za bezbednost hrane i fitosanitarne poslove saopštila je da je sprečila stavljanje na tržište 12 nebezbednih pošiljki raznih vrsta hrane - povrće, voće, hrana za decu, hrana za životinje, sokovi, začini.

Prema informacijama Dnevnih novina, vraćeno je više od 40 tona limuna, lubenica, breskvi i paprika u kojima je utvrđeno prisustvo mnogo većih količina pesticida od dozvoljenih.

Koncetracija pesticida u limunovima bila je čak 16 puta veća od dozvoljene, u paprikama devet, a u lubenici duplo više.

Osim ovih namirnica, vraćena je i dečja hrana, sokovi i hrana za životinje. Države iz kojih su poslati kamioni sa proizvodima punim pesticida su obaveštene u skladu sa principima međunarodne trgovine.

Ovi primeri pokazuju da je na graničnim prelazima maksimalno podignuta kontrola namirnica na što su u nedavnom razgovoru za DN i najavile direktorica Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković i pomoćnica direktorice Uprave za bezbednost hrane Biljana Blečić.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track