SRPSKA KONTROLA LETENJA BLOKIRALA CRNOGORCE: Montenegro erlajns se žali da će to za njih biti pogubno
Foto: vijesti.me/boris pejović

Dug 2,3 miliona evra

SRPSKA KONTROLA LETENJA BLOKIRALA CRNOGORCE: Montenegro erlajns se žali da će to za njih biti pogubno

Crna Gora -

Nacionalni avioprevoznik Montenegro erlajns očekuje da će do ponedeljka Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) deblokirati njegov račun i da će dogovoriti odlaganje plaćanje duga od 2,3 miliona evra, saznaju "Vijesti".

Uprkos zaključcima Vlade Crne Gore od 12. jula ove godine, kojima se preporučuje odlaganje plaćanja duga do 15. oktobra, SMATSA je 19. jula blokirala račune MA zbog duga od 2,3 miliona evra, saopšteno je “Vijestima” iz više izvora.

Iz MA je zvanično potvrđeno da imaju probleme sa Kontrolom letenja, koja iz Beograda opslužuje Srbiju i Crnu Goru i jedina je zajednička institucija preostala iz bivše zajedničke države.

Posledice otkazivanja letova u jeku turističke sezone bile bi ozbiljne za aviokompaniju. "Postupak deblokade računa MA je u završnoj fazi, i očekujemo da se realizuje do kraja dana," navodi se u odgovoru MA.

Dogovor o deblokadi bi mogao biti postignut najverovatnije u ponedeljak. Vlada, nakon sednce 12.jula, nije zvanično objavila zaključak kojim se preporučuje odlaganje plaćanja duga.

SMATSA je i ranije prijetila blokadom crnogorskoj aviokompaniji, ali je to sprečeno političkim kontaktima. “Vijesti” saznaju da je premijer Duško Marković pre oko dva meseca urgirao kod Aleksandra Vučića, pa je blokada računa zbog duga MA tada izbegnuta.

Ukoliko se blokada brzo ne otkloni, sagovornici tvrde da bi moglo doći do prizemljenja flote zbog nemogućnosti plaćanja dobavljača goriva i aerodromskih usluga. MA u Crnoj Gori i na inostranim destinacijama plaća usluge snabdevanja avio-gorivom na pripejd bazi.

Posledice otkazivanja letova u jeku turističke sezone bile bi ozbiljne za aviokompaniju, koja bi time izgubila na ugledu, ali bi pretrpela veliku finansijsku štetu. Putnike bi trebalo preusmeravati drugim aviokompanijama, smeštati u hotele, plaćati odštete...

Na pitanje koliku će štetu blokada naneti kompaniji ako se problem ne reši, iz MA navode da "bez obzira na trenutnu blokadu, Montenegro Airlines sve svoje aktivnosti obavlja redovno".

SMATSA kontroliše letenje u vazdušnom prostoru Srbije, Crne Gore, iznad Jadranskog mora i pola vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine. Ona školuje kontrolore letenja i pilote, održava vazduhoplove.

Protiv kompanije se krajem prošle godine vodio 91 spor u kojem su poverioci tražili ukupno 4,8 miliona evra.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja