SKANDAL TRESE CRNOGORSKO ŠKOLSTVO: Plagijatori obrazovne reforme biće kažnjeni!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

PREPISIVALI

SKANDAL TRESE CRNOGORSKO ŠKOLSTVO: Plagijatori obrazovne reforme biće kažnjeni!

Crna Gora -

Skandalom izazvanim prepisivanjem iz predloga hrvatske obrazovne reforme delova programa za pojedine obrazovne predmete pozabavila se i crnogorska vlada koja je na sednici u četvrtak podržala inicijativu ministra prosvete Damira Šehovića da zatraži od Zavoda punu informaciju o tom slučaju.

Informacija, kako je zaključeno, treba da bude gotova do srede.

Vlada je, naime, ocenila da sveobuhvatna reforma sistema obrazovanja ne može biti nikako dovedena u pitanje "eventualnim proceduralnim propustima pojedinaca".

U međuvremenu, članovi hrvatskih komisija od kojih su crnogorske prepisivale ciljeve i ishode učenika iz fizičkog vaspitanja, istorije, geografije, pa i crnogorskog jezika, očekuju da će dve države naći način da zaštite njihov osamnaestomesečni rad, koji su građani Hrvatske platili više od 1,3 miliona evra.

Članica komisije za kurukulume iz fizičkog vaspitanja, a kojima se crnogorski Zavod poslužio "od reči do reči", Ljiljana Hanžek kazala je da je "u prvom trenutku bila šokirana informacijom" da su planovi tek tako preuzeti i iskorišćeni.

Hanžekova je rekla da joj je drago što će nekome biti od koristi, ali ipak očekuje da "dva ministarstva dveju država nađu način da zaštite njen i rad drugih 500 hrvatskih stručnjkaka".

Upitana šta očekuje od crnogorskih kolega, ona odgovara da ih "u ovom trenutku možemo samo pohvaliti i poželeti im da idu napred sa reformom".

Njoj se, kaže, to ne bi desilo.

"Jedno je proučavati teze, a drugo prepisivati ih kao svoje", rekla je Hanžekova odgovarajući na pitanje ovog podgoričkog dnevnika kako bi reagovala u situaciji da je dokazano da je ona prepisala crnogorski kurikulum.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) poručuju da nisu radili analizu programa, ali da su detaljno ispratili ono što su utvrdili autori iz Hrvatske, koji su tome "očito pristupili temeljno" i njihovi nalazi deluju "verodostojno".

Direktorka CGO Daliborka Uljarević smatra da su institucije sistema, ignorišući "flagrantne" slučajeve plagijarizma, "kreirale klimu" u kojoj je plagijarizam postao društveno prihvatljiv.

"Naravno, ovo je i daleko štetnije jer se šalje vrlo loša poruka đacima, prosvetnim radnicima, ukupnom društvu, a šteti i ugledu države Crne Gore. Stoga je neophodno sprovesti postupak utvrđivanja personalne odgovornosti svih onih koji stoje iza ovakvog 'reformskog uratka' i osigurati da se više ne nađu u poziciji da oblikuju bilo što u obrazovnoj politici", kazala je Uljarevićeva.

Sindikat prosvete tražio je od Ministarstva da reformu obrazovnog sistema odloži za narednu školsku godinu, ali taj predlog nije usvojen.

Takav stav Sindikata zagovarala sam na sednicama Nacionalnog saveta za obrazovanje. Smatrali smo da je za reformu potrebna detaljnija analiza, ali i da treba da je prate i udžbenici, edukovani prosvetari, kako bi se sve primenilo na pravi način", kazala je predstavnica Sindikata prosvete u Nacionalnom savetu Stanka Vukčević.

Inače, i jeku skandala oko prepisivanja hrvatske reforme obrazovanja od Zavoda za školstvo Crne Gore, juče je u Podgorici održano savetovanje nastavnika kako bi oni bili spremni da predaju po reformisanom modelu.

Očekuje se da odgovorni za prepisivanje dela crnogorskih školskih programa za nekoliko predmeta od hrvatskih kolega budu sankcionisani najkasnije do četvrtka.

Opredeljenje Ministarstva prosvete i vlade, prema tvrdnjama više izvora iz izvršne vlasti, je da se odgovorni kazne do naredne sednice, do kada treba da se jasno utvrdi odgovornost.

Direktor Zavoda za školstvo Rešad Sijarić juče, međutim, kako se navodi, nije želeo da odgovori na pitanje da li će podneti ostavku zbog toga što su prepisivale komisije, odnosno ekspertski tim Zavoda.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: 6.000.000 evra za brata Ane Brnabić! Da li je ta zarada slučajnost ili nagrada za Aninu lojalnost?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track