IZGRADNJA AUTO-PUTA BEOGRAD-BAR: Kinezi ukrotili crnogorski krš
Foto: Andrija Ivanović

USPEH

IZGRADNJA AUTO-PUTA BEOGRAD-BAR: Kinezi ukrotili crnogorski krš

Crna Gora -

Put s više traka od Smokovca do Mateševa poslaće u istoriju opasnu magistralu u kanjonu Morače i drastično skratiti putovanje kroz Crnu Goru

PODGORICA - Izgradnja auto-puta Beograd-Bar napreduje, a najtežu deonicu od Smokovca do Mateševa, koja će zameniti opasnu magistralu u kanjonu Morače i drastično skratiti put kroz Crnu Goru, grade kineske kompanije CRBC i CCCC.

foto: Andrija Ivanović

Kineski radnici i inženjeri, u saradnji sa srpskim i crnogorskim kolegama, uspevaju da ukrote crnogorski krš - na deonici od 40,87 kilometara grade čak 16 tunela i 19 mostova.

Susret na granici

- Dužina auto-puta u Crnoj Gori je 185 km. Južna tačka je Bar, a severna Boljare. Naš cilj je da gradimo auto-put Beograd-Bar, a počeli smo odavde jer je ovo najteža deonica - kaže Dženg Đundžang, asistent generalnog direktora CRBC branše u Crnoj Gori i direktora projekta Smokovac-Mateševo.

foto: Andrija Ivanović

U Kini, kaže, ima i težih deonica, pa imaju iskustvo potrebno da nastave.

- Gradili smo most Zemun-Borča, a sada gradimo i most Obrenovac-Surčin. Želimo da se naši radnici iz Srbije i Crne Gore u jednom trenutku sretnu na granici - kaže Dženg.

foto: Andrija Ivanović

Pećine i klima

On dodaje da ima dosta poteškoća zbog terena i klime. Tako su tokom iskopavanja polovine tunela Vjeternik, dugog tri kilometra, naišli na više od 100 kraških pećina. Poteškoće ume da stvara i vreme, jer na delovima trase vetrovi duvaju brzinama od 100 do 180 kilometara na sat.

Jedan od najimpresivnijih poduhvata na ovom delu puta je most Moračica, čijih pet nosećih stubova već dominira kanjonom Morače.

- Most Moračica biće dugačak 960 metara, a najviši stub biće visok 167 metara. Imaće po dve saobraćajne i jednu pešačku traku - kaže Duško Rondović, glavni inženjer na prvoj deonici puta.

Završetak radova na deonici Smokovac-Mateševo očekuje se 2019. godine.

foto: Andrija Ivanović

INVESTICIJE Ambiciozni planovi kompanije CRBC

BALKAN JE VELIKO GRADILIŠTE

Hej Šićijang, generalni direktor CRBC branše u Crnoj Gori i direktor projekta Smokovac-Mateševo, kaže da je njegova kompanija radila na više različitih projekata.

- Što se tiče naše kompanije, cela jugoistočna Evropa je mesto jednog velikog razvitka, budućeg velikog gradilišta. Naša kompanija je izuzetno zainteresovana i voljna da zarad ekonomskog razvitka u celom ovom regionu nastavi da pregovara s vladama i razvija infrastrukturne projekte - rekao je on.

Kako dodaje, na projektu u Crnoj Gori radi nekoliko kompanija iz Srbije, kao i veći broj inženjera i radnika iz naše zemlje.

Kurir / E.K.

Foto: Andrija Ivanović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Putin i Tramp šalju izaslanike u Beograd na istorijski sastanak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track