STOČARE KOD NIKŠIĆA ZAPREPASTIO SNEG: Bilo je mećava na Lukavici, ali ovakve nikada
Foto: Vijesti.me/ Svetlana Mandić, Foto: Vijesti.me/ Svetlana Mandić

NEĆE ZABORAVITI PRETHODNI VIKEND

STOČARE KOD NIKŠIĆA ZAPREPASTIO SNEG: Bilo je mećava na Lukavici, ali ovakve nikada

Crna Gora -

Dvanaestogodišnji Božo Filipović iz Zagarača, kaže da neće zaboraviti prethodni vikend - mećava, sneg, a priznaje da ga je bilo malo i strah. Sa ocem, majkom i sestrom, Božo je prethodnog vikenda bio na Lukavici, tridesetak kilometara od Nikšića, gde njegova porodica svake godine izdiže sa stokom.

Božo je na svom konju Lasti pokazivao koliki su nameti na pojedinim mestima bili prethodne večeri.

A na Lukavici prava zimska idila. Upeklo sunce, snega ima, ali ne previše, nameti ostali kao svedoci prethodne večeri, a Veliki i Mali Žurim stoje kao gordi čuvari.

"Toliko je snega bilo da nismo mogli da otvorimo vrata od kolibe. Danas je dobro okopnio, pa je bolje. Ali, ne predajem se ja lako. Borac sam i kroz život i sa nevremenom. Jedino mi je bilo zbog stoke jer nisam očekivao sneg ovako rano, pa nisam pripremio seno", kazao je Rajko Filipović i u šali dodao da sunce najavljuje bolje dane.

Petak veče i subota ne mogu se, kako je rekao, opisati rečima. To treba doživeti.

"Bilo je mećava i ranije, ali ovakve nikad. Ovce su mi bile na 80 centimetara snega, krave u nametu od metar. Srećom došao mi je šura, Rade Bečanović, sa prijateljima, i doterao seno. Da njih nije bilo, teško bi mi stoka opstala bez hrane. Mislio sam da ostanem do 1. novembra, ali čim se put pročisti, moram da se vratim. Ne smem da čekam drugi sneg“, kazao je Rajko koji od stoke drži 150 ovaca, devetoro govedi, četvoro konja i nekoliko koza.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Svetlana Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track