(VIDEO) POKRADEN NARODNI MUZEJ NA CETINJU: Nestalo 2.900 predmeta! Odneli i Njegošev nameštaj!
Foto: Printscreen Youtube

skandalozno

(VIDEO) POKRADEN NARODNI MUZEJ NA CETINJU: Nestalo 2.900 predmeta! Odneli i Njegošev nameštaj!

Crna Gora -

CETINJE - Iz Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju nestalo je 2.900 predmeta proteklih decenija.

Radnik muzeja Aleksandar Berkuljan nedavno je podneo krivičnu prijavu ,a Osnovno tužilaštvo na Cetinju je formiralo predmet. Berkuljan je juče TV Vijestima rekao da je Uprava za kulturna dobra još 2013. godine, konstatovala manjak više od 2.900 muzejskih predmeta u posedu Narodnog muzeja Crne Gore.

Uprava muzeja izjasnila se tek posle tri godine, a Narodni muzej je u najvećem delu potvrdio nalaz komisije. Najveći broj nestalih predmeta odnosi se na fond istorijskog muzeja.

Nedostaju neprocenjivi predmeti iz svih muzejskih jedinica. Iz umetničkog muzeja oko 200, a iz Istorijskog preko 1.700 predmeta.

"Među nestalim predmetima je i više od 20 komada Njegoševog nameštaja, slike, skulpture, a svi oni su zavedeni 1962. godine u registar kulturnih dobara", rekao je Berkuljan.

Do sada je registrovano par pljački Narodnog muzeja Crne Gore, kada su bez tragova nestajala značajna dela, kao što je slučaj sa slikama Vlaha Bukovca 1977.godine. Slike iz fonda Umetničkog muzeja često da davane na revers, i nisu nikada vraćene.

Da stvar bude gora, nestanke u najvećem broju slučajeva nikada niko nije prijavio dražavnim organima, što se odnosi i na ovih skoro 3.000 predmeta, za koje je prijavu konačno podneo Aleksandar Berkuljan.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track