BRAČNA ZAJEDNICA U CRNOJ GORI U OZBILJNOM PROBLEMU: Svaki četvrti par se razvede!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

NAJČEŠĆE U PRVE 4 GODINE

BRAČNA ZAJEDNICA U CRNOJ GORI U OZBILJNOM PROBLEMU: Svaki četvrti par se razvede!

Crna Gora -

Bračna zajednica u Crnoj Gori poslednjih godina je na ozbiljnom ispitu.

Podaci Monsata za prošlu i prvi deo ove godine pokazuju da se svaki četvrti brak završi razvodom. Psiholog Radmila Stupar Đurišić veruje da novo vreme donosi i drugačije trendove i životne stilove, što dovodi i do drugačijeg shvatanja braka.

"Prekidi i sve češći razvodi brakova jesu posledica jednog modernog stava i modernom poimanju sveta koji nas okružuje. A on se ogleda u individualnosti, u sposobnosti samostalnog funkcionisanja na dnevnom nivou“, kaže Stupar Đurišić.

Najviše brakova okonča se u prve četiri godine, a razlog za to je nesposobnost prilagođavanja, naročito ako se brak sklapa u već zrelijoj dobi.

"Kada imate 35-40 godina, mnogo ste manje spremni da se prosto promenite i adaptirate da budete u službi nekog, ako ste do tridesete godine nekako bili u službi sami sebi“, dodaje Stupar Đurišić.

Statistika pokazuje i da najveći broj razvedenih brakova čine bračne zajednice sa decom, čak 62 odsto. To navodi na zaključak da dete najčešće nije razlog za ostanak u braku, ako su partneri nezadovoljni.

"To je velika zabluda koju ljudi misle da će im dete sačuvati brak. Brak čuva tolerancija, razumevanje, adaptacija na novonastale situacije, prihvatanje različitosti, a to u današnje vreme nije baš osobina savremenog čoveka“, ističe Stupar Đurišić.

Prosečan crnogorski brak traje jedanaest i po godina. Žene se najčešće razvode sa 37 godina, a muškarci sa 41.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track