NAJPLAĆENIJI CRNOGORAC RADI U HOTELU: 44.000 evra zaradio u oktobru!
Foto: Profimedia

MAŠALA PLATA

NAJPLAĆENIJI CRNOGORAC RADI U HOTELU: 44.000 evra zaradio u oktobru!

Crna Gora -

PODGORICA - Najveća bruto zarada isplaćena u Crnoj Gori u oktobru ove godine iznosila je 43,86 hiljada evra, a isplaćena je licu zaposlenom u delatnosti hotelskog smeštaja.

Taj iznos isplaćen je toj osobi samo u oktobru, pa se ne može zaključiti da se radi o redovnom mesečnom primanju zaposlenog, već o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja, mada je on unet u IOPPD obrazac pod šifrom 1-zarade, pa se kao takav i vodi u sistemu Poreske uprave, piše Pobjeda.

Iz PU podsećaju da je najveća bruto zarada u Crnoj Gori od početka 2017. godine u iznosu od 64,98 hiljada evra isplaćena u delatnosti ostalog monetarnog posredovanja.

Najveće plate u Crnoj Gori imaju zaposleni u sektorima snabdevanje električnom energijom i finansijske i delatnosti osiguranja, dok najmanje plate primaju zaposleni u sektorima administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, trgovina na veliko i malo, i usluge smeštaja i ishrane, prema najnovijim podacima Monstata o prosečnim platama za oktobar.

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u oktobru je, prema crnogorskoj statistici, iznosila 511 evra i bila je nepromenjena u odnosu na septembar. U poređenju sa istim mesecom prošle godine, oktobarska neto plata je bila veća za 1,8 odsto, a u odnosu na prosečnu neto zaradu u prošloj godini za 2,4 odsto. Prosečna bruto zarada u oktobru iznosila je 767 evra.

Najveće prosečne plate, bez poreza i doprinosa, u iznosu od 927 evra u oktobru su primili zaposleni u sektoru snabdevanje električnom energijom. Iza njih po visini plata slede zaposleni u sektoru finansijske i delatnosti osiguranja sa prosečnom platom od 923 evra, a prate ih zaposleni u sektoru informisanje i komunikacije sa prosečnim primanjima od 666 evra, dok se na četvrtom mestu nalaze zaposleni u sektoru vađenja rude i kamena, sa prosekom od 627 evra.

Najniža prosečna oktobarska plata od 341 evra bila je u sektoru administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, tradicionalno pri dnu lestvice se nalaze i prosečne plate u sektoru trgovine na veliko i malo sa prosekom od 350 evra, kao i primanja zaposlenih u sektoru usluge smeštaja i ishrane sa prosekom od 386 evra.

Jedan od sektora sa najnižim zaradama je i prerađivačka industrija, gde prosečna plata iznosi 415 evra.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track