(FOTO) SVETLEĆE ŽIVOTINJE: Iz Mojkovačkih šuma izašla neobična stvorenja!
Foto: Profimedia

ODBRANA PRIRODE

(FOTO) SVETLEĆE ŽIVOTINJE: Iz Mojkovačkih šuma izašla neobična stvorenja!

Crna Gora -

Medved, vuk i lisica koji su vekovni stanovnici severa Crne Gore, u ovo novo, digitalno vreme morali su da zasvetle kako bi opomenuli na značaj prirode i nacionalnih parkova.

Želeći da ukažu da očuvanje životne sredine, studenti Fakulteta vizuelnih umetnosti dizajnirali su svetleće životinje koje su postavljene kod jalovišta u Mojkovcu, u Nacionalnom parku Biogradska gora i na još nekoliko lokacija na severu Crne Gore.

Kako je saopšteno sa FVU jalovište je izabrano kao jedna od najinspirativnijih lokacija.

"Upravo zbog činjenice da je donedavno ovaj prostor predstavljao jednu od najvećih ekoloških crnih rupa u Crnoj Gori, a zapravo predstavlja izuzetno atraktivno područje koje je, realizujući različite umetničke intervencije, moguće dodatno učiniti još atraktivnijim i interesantnijim za posetioce. Ova tema posebno dobija na značaju zbog aktuelne tranformacije ovog prostora u turističku zonu", navodi se u saopštenju.

Kako kažu studenti, ideja je bila da se akcenat stavi na životinje sa ovog područja poput medveda, vuka i lisice koje su za ovu priliku rađene od metalnih konstrukcija.

Digitalno vreme u kojem živimo je diktiralo izbor led dioda, fluoroscentnih boja, novih tehnologija itd., kako bi se na što bolji način predstavio kontrast između prirodnih lepota i kontaminacije koja prati savremeno, digitalno doba.

Spajajući naizgled nespojivo, pozicionirajuci geometrizovane osvetljene instalacije u fantastičan prirodni ambijent, mladi umetnici su želeli da ukažu na velike ekološke probleme i neophodnost očuvanja životne sredine.

Kurir.rs / Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track