NANOGICE ZA CRNOGORCE: Do kraja godine počinje robijanje u kućama!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ALTERNATIVNE KAZNE ZATVORA

NANOGICE ZA CRNOGORCE: Do kraja godine počinje robijanje u kućama!

Crna Gora -

Do kraja godine počeće izvršenje kazne zatvora u prostorijama za stanovanje, na koju je osuđeno 150 osoba u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Taj vid alternativne kazne predviđen je 2015. godine Zakonom o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mera bezbednosti.

Generalna direktorka Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde Nataša Radonjić, kazala je da je oprema nabavljena, instalirana i testirana i da su obučeni službenici koji treba da prate izvršenje ove kazne.

Ministarstvo pravde je jedan deo opreme obezbedilo iz budžeta, a drugi uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Radonjićeva je navela da je obezbeđeno 87 radio frekventnih (RF) narukvica, 87 stacionarnih jedinica za nadzor, jedna jedinica za praćenje stanja (nivoa) alkohola, kao i usluge komunikacionih linkova.

Pravo na takvu kaznu, prema njenim rečima, imaju osuđeni na kaznu zatvora do šest meseci.

“Sud može odrediti da će ovu kaznu osuđeni izdržavati u prostorijama u kojima stanuje ukoliko se, s obzirom na ličnost učinioca, njegov raniji život, njegovo držanje posle učinjenog dela, stepen krivice i druge okolnosti pod kojima je delo učinio, može očekivati da će se i na taj način ostvariti svrha kažnjavanja”, kazala je Radonjićeva.

Ona je naglasila da se osuđenom za krivično delo protiv braka i porodice, koji živi sa oštećenim u istom porodičnom domaćinstvu ili porodičnoj zajednici, ne može odrediti izvršenje kazne zatvora u prostorijama u kojima stanuje.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track