Najnovije vesti

(FOTO) NEVEROVATNO! Ukraden grb iz muzeja u Cetinju, vladu to ne zanima!
Foto: Profimedia

crna berza

(FOTO) NEVEROVATNO! Ukraden grb iz muzeja u Cetinju, vladu to ne zanima!

Crna Gora

Cetinjskom Osnovnom državnom tužilaštvu niko, pa ni vlada, nije prijavio nestanak grba divizijara vojske Mitra Martinovića iz Narodnog muzeja na Cetinju, koji je u međuvremenu vraćen.

Cetinjski kolekcionar Pavle Novaković je vladi prodao grb pre dve decenije, 1997.godine, u međuvremenu je kupio drugi za koji se ispostavilo da je taj isti.

 

Novaković je ove godine obavestio premijera Duška Markovića o sumnjama da neko krade eksponate iz Narodnog muzeja, a zatim ih prodaje.

foto: Vijesti.me

On je u junu premijeru predao isti grb koji je vlada od njega otkupila još 1997. godine.

 

Naime, kolekcionar tvrdi da je zbog bolesti pre dve decenije prodao vladi taj eksponat, a pre dve godine primetio da ga nema u Narodnom muzeju. U međuvremenu, 2014. godine, Novaković je kupio istovetan grb od trgovca antikvitetima, koji ga je uverio da se radilo o drugom primerku iz privatne kolekcije u Podgorici.


Novaković je premijeru u junu predao grb divizijara crnogorske vojske, smatrajući da je on njeno vlasništvo.

 

Na pitanje da li su tužiocima ili policiji prosledili pismo kokecionara, iz vlade su Vijestima odgovorili da su grb i propratnu dokumentaciju nakon sastanka sa Novakovićem predali “nadležnom organu na dalje postupanje”. Nisu precizirali da li je to Ministarstvo kulture ili eventulano tužilaštvo.

 

Iz ODT Cetinje tvrde da nestanak grba njima nije prijavljen, dok iz podgoričkog nisu odgovarili da li je vlada evetualno njima uputila pismo.

 

“Što se tiče nestanka konkretno grba divizijara crnogorske vojske Mitra Martinovića, nestanak tog grba nije obuhvaćen prijavom A.B., niti bilo kojom drugom prijavom, ali će eventualni nestanak tog grba biti predmet provere”, saopštio je državni tužilac sa Cetinja, portparol Duško Milanović.

 

ODT Cetinje je, kako je podsetio, formiralo predmet povodom krivične prijave radnika Narodnog muzeja Crne Gore Aleksandra Berkuljana zbog nestanka 2.900 predmeta iz te ustanove proteklih decenija.

Berkuljan je saopštio da je Uprava za kulturna dobra još 2013. konstatovala manjak od preko 2.900 muzejskih predmeta u posedu Narodnog muzeja.

 

Kurir.rs / Vijesti.me

Foto: Profimedia, Vijesti.me

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...