PRVO ISTRAŽIVANJE O UPOTREBI DROGA U CRNOJ GORI: Najpopularnija marihuana, kokain na drugom mestu
Foto: Profimedia

opasno

PRVO ISTRAŽIVANJE O UPOTREBI DROGA U CRNOJ GORI: Najpopularnija marihuana, kokain na drugom mestu

Crna Gora -

U Crnoj Gori devet odsto građana koristilo je neku vrstu ilegalne droge (kanabis, kokain, heroin, amfetamin i LSD), 5,4 procenata drogiralo se prošle godine, a u novembru je to radilo njih 2,3 odsto rezultati su prve nacionalne studije o kvalitetu života, životnim stilovima i zdravstvenim rizicima naših stanovnika sa naglaskom na alkohol, duvan i psihoaktivne supstance.

Istraživanje je rađeno ove godine na uzorku od 5.620 domaćinstava. Sproveo ga je Institut za javno zdravlje u saradnji sa Zavodom za statistiku i uz podršku Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama, piše Pobjeda.

Kako je saopštila dr Tatjana Đurišić iz Instituta, najzastupljenija droga je marihuana, koju puši 8,1 odsto ispitanika, a potom kokain koji koristi 3,4 odsto.

“Ilegalne droge više koriste muškarci, što je najočiglednije kod najmlađih njih 16 odsto i 11,4 devojaka. Kada je u pitanju kanabis, skoro petina odraslih ga puši deset dana mesečno”, kazala je dr Đurišić.

Na pitanje kako su došli do marihuane, ispitanici su najčešće odgovarali da je dobiju preko poznanika, a potom nekog prijatelja. Preko dilera uglavnom dolaze stariji.

Istraživanje je pokazalo i da 35,4 odsto stanovnika Crne Gore aktivno puši. Pušači dnevno koriste najčešće između 10 i 20 cigareta. Istraživanje je pokazalo da 37 odsto aktivnih pušača želi da prestane.

Istraživanje je pokazalo i da je konzumacija alkohola veoma zastupljena u Crnoj Gori, a jednako piju muškarci i žene.

“Čak 63,5 odsto ispitanika je saopštilo da je koristilo alkohol bar jednom u životu. U prethodnih mesec dana, 41 odsto mladih je pilo alkohol. Petina pije dva do četiri puta mesečno”, kazala je dr Đurišić.

Prema njenim rečima, jedna četvrtina ispitanika pije ekstenzivno, odnosno prilikom izlaska popije pet ili više različitih alkoholnih pića. I to urade u roku od tri do četiri sata, što je, kaže Đurišić, zabrinjavajuće.

“Svaki deseti ispitanik dva do tri puta nedeljno pije gotovo svakodnevno jer žele da dođe do opijanja”, kazala je ona.

Kurir.rs/CdM

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) DILOVANJE DROGE UŽIVO U VESTIMA?! Da li je moguće da se američkoj televiziji desio žešći peh?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track