CRNA GORA U STRAHU! MOGUĆI NOVI ZEMLJOTRESI: Smirivanje tla može da traje danima!
Foto: Seismo.co.me, Foto: seismo.co.me

POSLE JAČEG POTRESA

CRNA GORA U STRAHU! MOGUĆI NOVI ZEMLJOTRESI: Smirivanje tla može da traje danima!

Crna Gora -

Posle zemljotresa koji se juče dogodio u blizini Plava, u narednih nekoliko dana možemo očekivati seriju manjih zemljotresa, rekao je seizmolog Branislav Glavatović. Međutim, kako on ističe, taj scenario bi bio čak i dobar.

Očekivan zemljotres

"Bolje da se događaju što češće zemljotresi manjeg intenziteta iz dva razloga. Jedan je upravo što se na taj način pripremamo za sledeći koji neće biti ni veći ni manji. Ovo je trusno područje i činjenica je da je ovo prirodna pojava. Druga, značajna stvar je da se putem tih manjih zemljotresa tekstonska energija ranije i češće prazni. Na taj način se sprečava emisija velike količine energije koja bi kulminirala jednim ili manjim brojem snažnih zemljotresa. Videli smo da se tokom prethodnih godina dosta toga nakupilo, da nije bilo snažnijih zemljotresa u Crnoj Gori i celom okruženju. Realno je bilo za očekivati da će se nešto dogoditi", objašnjava Glavatović.

Što se tiče jučerašnjeg zemljotresa koji se dogodio u blizini Plava, on napominje da su se na tom prostoru događali i ranije zemljotresi, te da je jačina ovog zemljotresa karakteristična.

foto: Vijesti.me/Tufik Softić

"Inače, taj region pripada Durmitorskom masivu i za taj istočni deo karakteristične su amplitude do 5,6 stepeni Rihterove skale. Ovo je sasvim u granicama i istorijski dokazano da se na tom prostoru tokom više stotina godina nisu događali jači zemljotresi. Realno je očekivati da ovo bude maksimum. Uobičajeno je da se dese odjednom ovako jači zemljotresi koje će u narednih nekoliko dana ispratiti više manjih zemljotresa", navodi Glavatović i podseća da je posle zemljotresa 1979. njegova aktivnost trajala čitavih godinu dana.

"Dakle, što se tiče našeg iskustva, ovaj zemljotres bi trebalo da bude najsnažniji u ovoj seriji i nadamo se da će se u narednih nekoliko dana završiti. Mada, moramo uvek ostati otvoreni za, ne daj bože, neke veće zemljotrese", dodaje Glavatović.

Kurir.rs/ Cdm.me/ Dnevne novine

Foto: Seismo.co.me

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PRVI SNIMAK POSLE KATASTROFE: Evo kako Crna Gora izgleda nakon snažnog zemljotresa!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track