Najnovije vesti

CRNA GORA PROTIV SIVE EKONOMIJE: Na crno radi 40.000 zaposlenih!
Foto: Printscreen RTCG

DONOSE NOVI ZAKON O RADU

CRNA GORA PROTIV SIVE EKONOMIJE: Na crno radi 40.000 zaposlenih!

Crna Gora

Nacrtom Zakona o radu stvorene su pretpostavke za efikasniju borbu protiv sivog tržišta rada, a naredne godine biće godine aktivne borbe protiv neformalnog zapošljavanja, tvrdi ministar rada Kemal Purišić.

U Uniji slobodnih sindikata kažu da novi zakon omogućava bolje mehanizme za naplatu poreza i doprinosa i da to zavisi od odlučnosti države, inspekcija i Poreske uprave.

 

Novi Zakon o radu, kao i Zakon o inspekcijskom nadzoru, omogućiće efikasniju borbu protiv sivog tržišta rada, tvrdi resorni ministar.

 

"Ako se inspekcijskom kontrolom zatekne radnik u preduzeću koji nema ugovor o radu, u roku od tri dana postoji obaveza poslodavca da ga prevede u stalni radni odnos", kaže ministar Keman Purišić.

Ukoliko sistematizacija radnih mesta ne omogućava poslodavcu da zadrži radnika, obavezan je da onima koji su tehnološki višak isplati otpremninu.

 

"Donet je niz institucija za suzbijanje sive ekonomije, produženo je trajanje ugovora na određeno sa dve na tri godine", navodi Purišić.

 

U Uniji slobodnih sindikata kažu da 40.000 građana radi u neformalnoj zoni i da poslodavci ne uplaćuju poreze i doprinose u budžet i socijalne fondove.

 

"Svako ko ne izmiruje poreske obaveze treba da trpi sankcije i tu nema milosti, ne možete biti biznismen, a ne plaćati poreze i doprinose na teret radnika i građana, a posle zatvoriti firmu i vi ste u plusu, a svi drugi u minusu", kaže generalni sekretar USSCG Srđa Keković.

Zakonom o radu predviđena je i novina u delu minimalne zarade, a trebalo bi da poboljsa fiskalnu disciplinu poslodavaca. Prema podacima iz 2014. oko 10 odsto zaposlenih je imalo umanjenu zaradu, a svaki treći je radio u sivoj zoni.

 

"Neće moći kao do sada da se isplaćuje minimalna zarada velikom broju radnika, a da se onaj drugi deo daje ispod žita", kazao je ministar Purišić.

 

Iako su poslodavci inicirali izmenu institucije "minulog rada", sačuvano je rešenje iz postojećeg zakona, kažu u USSCG.

 

Ministar kaže da Zakon o radu predstavlja iskorak u odnosu na prethodno rešenje budući da su implementirane direktive EU i konvencije MOR-a i da očekuje da se novim predlozima neće remetiti visok stepen usaglašenosti zakona.

 

Kurir.rs/RTCG

Foto: Printscreen RTCG

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...