VLASTI ĆUTE KAO ZALIVENE: Prevaranti vračaju, truju ljude olovom, isteruju đavole i obmanjuju, a policija i tužilaštvo ni da zucnu!
Foto: Profimedia

NIKO NE ODGOVARA NOVINARIMA

VLASTI ĆUTE KAO ZALIVENE: Prevaranti vračaju, truju ljude olovom, isteruju đavole i obmanjuju, a policija i tužilaštvo ni da zucnu!

Crna Gora -

I dalje se ne zna da li je u protekle dve godine ijedna osoba odgovarala zbog nadrilekarstva, vračanja, gatanja, proricanja sudbine i sličnih obmana, ali ni da li će odgovarati zbog prevara, trovanja građana olovom, istrerivanja đavola i sličnih nezakonitih rabota.

Crnogorska policija gotovo mesec ne odgovara Vijestima da li su im u 2016. i 2017. godini podnošene prijave protiv onih koji varaju građane pod plaštom gatanja, vračanja, proricanja sudbine, "lečenja", slivanja olova, "isterivanja đavola" i slično, kao ni da li su takvi prevaranti procesuirani.

Vijesti su proteklih sedmica objavile istraživanje o tome kome se, mimo lekara, građani obraćaju za pomoć i kako prolaze. Tokom istraživanja došli su do imena i adresa njih tridesetak, od kojih su neke i posetili. Objavljeni su i razgovori sa njima.

foto: Printscreen YouTube

Slivanje olova

Desetak ih je u Podgorici, isto toliko u Baru, Nikšiću, Ulcinju - Miško, Senad, Damir, Crna, Zorica, Safira, Žaro, Fildana, Dijana, Reško, Edin, Elez, Mirsada, Željka, Novo, Dana, Martin, Mićo...

Objavljeni su i rezultati analize vode dobijene od "slivačica olova", za koju je ispitivanjem u Institutu za javno zdravlje utvrđeno da je štetna.

"U dostavljenom uzorku vode izmerene vrednosti olova višestruko prelaze vrednosti koje su propisane Pravilnikom o bližim zahtevima koji u pogledu bezbednosti treba da ispunjava voda za piće (Si. list CG br. 24/2012), a koji je u skladu sa evropskim preporukama i preporukama Svetske zdravstvene organizacije”, piše u Izveštaju o ispitivanju vode dobijene od jedne od vračara.

Ni iz Vrhovnog državnog tužilaštva nisu odgovorili Vijestima da li je VDT Ivica Stanković naložio nadležnom tužilaštvu da ispita da li neko od njih čini krivična dela protiv zdravlja ljudi, nadrilekarstvo, kao ni da li će, ukoliko nije, naložiti pokrertanje istrage zbog ugrožavanja zdravlja ljudi, obmane, prevare, nadrilekarstva.

Član 35 Zakona o javnom redu i miru propisuje kaznu od 300 do 1.500 evra za one koji se vračanjem, proricanjem sudbine i sličnim obmanjivanjem bave za novac, na način kojim se ugrožava spokojstvo građana. Osim toga, krivični zakon predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvorom do dve godine za one koji se bez odgovarajuće stručne spreme bave lečenjem ili pružanjem drugih medicinskih usluga.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track