JOŠ JEDNA CELA CRNA GORA ŽIVI VAN GRANICA DRŽAVE: 500.000 stanovnika rasejano po svetu! Evo koliko ih je u Srbiji!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

PODACI POKAZALI

JOŠ JEDNA CELA CRNA GORA ŽIVI VAN GRANICA DRŽAVE: 500.000 stanovnika rasejano po svetu! Evo koliko ih je u Srbiji!

Crna Gora -

Oko 500.000 Crnogoraca živi izvan granica te države pokazuju podaci Uprave za dijasporu.

To odgovara grubim procenama da najmanje "još jedna Crna Gora" živi van granica matične države.

Predrag Mitrović, direktor Uprave za dijasporu ističe da iseljenici iz Crne Gore žive u raznim krajevima sveta, od susednih zemalja, Evrope, preko Južne i Severne Amerike, sve do Južne Afrike i Australije.

"Zemlje sa najvećom koncentracijom iseljenika poreklom iz Crne Gore su Sjedinjene Američke Države (Njujork, Čikago, Detroit, San Francisko), Argentina (Provincija Ćako), Srbija (Vojvodina) i Turska (Istanbul, Sefakoj, Bursa, Izmir, Adana). Značajan broj naših iseljenika nastanjen je u Nemačkoj, Luksemburgu, Švajcarskoj i drugim zapadnoevropskim zemljama”, kazao je on.

Za većinu ovih zemalja, ne postoje podaci o brojnosti, već samo procene.

"Prema tim procenama, oko 100.000 Crnogoraca živi u Turskoj, oko 40.000 u SAD, 30.000 u Argentini, 25-30.000 u Nemačkoj, 7.000 u Luksemburgu i isto toliko u Albaniji. Prema raspoloživim podacima poslednjih popisa stanovništva zemalja prijema, 38.527 Crnogoraca živi u Srbiji, 4.517 u Hrvatskoj, 2.667 u Sloveniji, 4.655 u Kanadi, 1.171 u Australiji. Napominjem da je broj naših iseljenika u ovim zemljama daleko veći, naročito u susednim zemljama, Srbiji i Hrvatskoj", saopštio je Mitrović.

Kurir.rs/ Cdm.me/ Pobjeda

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track