IZBEGLICE IZ SIRIJE NE ŽELE DA OSTANU U CRNOJ GORI: Ovde nema uslova za život
Foto: Vijesti.me/ Slavica Kosić, Foto: Vijesti.me/ Slavica Kosić

STIGLI PREKO MORA

IZBEGLICE IZ SIRIJE NE ŽELE DA OSTANU U CRNOJ GORI: Ovde nema uslova za život

Crna Gora -

Italijanski brod “Erika”, sa 17 izbeglica iz Sirije, Maroka, Jemena, Avganistana i Pakistana, među kojima su troje dece i četiri žene, uplovio je juče oko 10 sati u luku Zelenika u Crnoj Gori.

Izbeglice loše govore engleski jezik i najviše ih je iz Sirije, ali su uspeli da objasne da su gumenim čamcem u ponedeljak iz Splita krenuli za Italiju, ali je plovilo oštećeno i posada italijanskog broda pritekla im je u pomoć.

Oni su juče ispričali da su pre šest meseci, bežeći od rata, napustili zemlju.

Prema navodima nekih od njih, prvo odredište bila im je Turska, odatle su stigli u Albaniju, potom u Crnu Goru, zatim u Bosnu i Hercegovinu i na kraju u Hrvatsku. Plan im je bio, kazali su, da stignu u Italiju, a odatle da odu u Švedsku i Nemačku u kojoj, rekli su, imaju rodbinu. Naglasili su da ne nameravaju da ostanu u Crnoj Gori, iako su ljudi dobri, jer u toj zemlji za njih “nema uslova za prihvatljiv život”.

Predstavnici hercegnovske lokalne uprave su, u saradnji sa lokalnim Crvenim krstom, izbeglicama dostavili hranu, obuću i ćebad, jer je većina njih bila samo u čarapama i plastičnim papučama. Neki su bili bosi. Pružena im je i medicinska pomoć. Među njima, prema nezvaničnim informacijama, ima dosta prehlađenih, a sumnja se da jedan od njih ima i upalu pluća.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Slavica Kosić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track