OPROSTIO SE NA 6 STRANA: Jauković pre napada na ambasadu SAD porodici ostavio pismo
Foto: Facebook

ISTRAŽUJE SE MOTIV

OPROSTIO SE NA 6 STRANA: Jauković pre napada na ambasadu SAD porodici ostavio pismo

Crna Gora -

Prilikom pretresa stana pretresom stana Dalibora Jaukovića, koji je bacio bombu na Ambasadu SAD u Podgorici, policija je pronašla pismo na šest strana, ispisano rukom.

Pojedini mediji prenose saopštenje istražitelja da Jauković nije hteo da se raznese, već je greškom prerano aktivirao bombu.

U pismu Dalibor Jauković, između ostalo, moli porodicu i rođake da "mu oproste zbog onoga što će uraditi", i opisuje svoje lične i političke stavove, prenose crnogorski mediji.

Istražitelji smatraju da bi upravo to pismo moglo da pruži odgovor o Jaukovićevom motivu da počini napad na strano diplomatsko predstavništvo i presudi sebi. Pismo se veštačiti forenzičari, ali će ga detaljno analizirati i profajleri: ukoliko se pokaže autentičnim, biće to jasan trag istražiteljima. Inače, Jauković je živeo sa majkom i bratom.

U toku dosadašnje istrage osim pronalaska oproštajnog pisma rekonstruisano je kretanje i ponašanje Dalibora Jaukovića neposredno pre napada.

On je, nepun sat psole ponoći, između srede i četvrtka, bacio bombu M75 u dvorište ambasade sa udaljenosti od pet-šest metara, kazao je juče šef Sektora za obezbeđenje ličnosti i objekta u Upravi policije Dragan Blagojević. Bomba nije nikoga od zaposlenih u ambasadi povredila, niti je napravila veću štetu u dvorištu.

Detaljnom pretragom terena nisu nađeni zatvarači ručnih bombi, što istražitelje navodi na zaključak da je Jauković u džepovima jakne rukama držao bombe spremne za aktiviranje. Druge podatke zvanični organi nisu hteli da pruže u cilju zaštite istrage.

U istragu je od početka uključeno Više državno tužilaštvo, a to je potvrdila tužiteljka Lepa Medenica. Takođe, FBI će proverava Jaukovićeve profile na društveni mmrežama.

Obezbeđenje oko američke ambasade, ali i svih ambasada u Podgorici pojačano je posle jučerašnjeg napada.

Šta je jednog od preko 14 hiljada odlikovanih učesnika rata na Kosovu 1999. godine nateralo da baci bombu još uvek je misterija.

Policija je sinoć pretresala više lokacija na kojima žive ili rade osobe povezane sa Daliborom Jauković (43) istražujući da li je Podgoričanin u samobilački napad na ambasadu krenuo sam ili kao član neke šire organizacije.

Kurir.rs/CDM/Vijesti.me Foto: Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OPSADNO STANJE U PODGORICI: Specijalci čuvaju američku ambasadu! PRVI SNIMCI diplomatskog predstavništva posle napada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track