(VIDEO) MISTERIJA CRNOGORSKOG ALKATRAZA: Samo jedan zatvorenik uspeo je da pobegne, a čuvar je brutalno kažnjen zbog toga!
Foto: Printscreen/ Youtube

OSTRVO GRMOŽUR

(VIDEO) MISTERIJA CRNOGORSKOG ALKATRAZA: Samo jedan zatvorenik uspeo je da pobegne, a čuvar je brutalno kažnjen zbog toga!

Crna Gora -

Skadarsko jezero je nepresušan izvor tajni, mitova i legendi, ali mnogi ne znaju da se u 19. veku tamo zaista usred vode nalazio zatvor u kom su, prvenstveno, robijali neplivači.

Ostrvo Grmožur nekada je bilo poznato kao Ostrvo zmija, danas kao Ostrvo ptica.

Tvrđavu na kamenom ostrvu, u priobalnom pojasu sela Godinja, podigli su Turci 1843. godine. Ona je bila jedna od odbrambenih tačaka kojima su Osmanlije branile prilaz Baru i Skadru. Crnogorske trupe su utvrđenje oslobodile 1878. godine i tada je Grmožur, po ukazu kralja Nikole, pretvoren u zatvor.

Reč je o kompleksu nepravilnog oblika, sa dve kapije i kulom pravougaone osnove, koja dominira na zapadnoj strani, ukupne površine 430 metara kvadratnih. Tvrđava je izgrađena od lomljenog kamena, a debljina zidova je od 50 do 120 centimetara.

Poslednji crnogorski suveren tamo je slao osuđenike koji su činili teška krivična dela, krađe i ubistva, a potom i političke zatvorenike.

Pošto ni osuđenici, a ni stražari nisu znali da plivaju, bekstvo je bilo skoro nemoguće. A za slučaj da se to ipak desi - u crnogorskom Alkatrazu vladala su stroga pravila, stražar kom bi zatvorenik uspeo da pobegne morao je da nastavi da služi njegovu kaznu.

I sa robije je, veruje se, uspio da pobegne samo jedan osuđenik, koji je, kako bi se domogao obale, koristio vrata zatvora kao splav.

Nakon zemljotresa koji je pogodio oblast Skadarskog jezera 1905. godine, taj istorijski objekat značajno je oštećen, te je, uoči Balkanskih ratova, kazamat sa Grmožura preseljen u Jusovaču, u Podgorici.

Kurir.rs/ Cdm.me

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track