SKORO POLA ZAPOSLENIH CRNOGORACA IMA PLATE MANJE OD 250 EVRA: Evo kako su izračunali prosek od 512 evra
Foto: YouTube prtscr / Rkmediame

realni život protiv brojki

SKORO POLA ZAPOSLENIH CRNOGORACA IMA PLATE MANJE OD 250 EVRA: Evo kako su izračunali prosek od 512 evra

Crna Gora -

Nedavno saopšteni zvanični podatak da u Crnoj Gori 77.000 zaposlenih ima neto plate manje od 250 evra, podgrejao je stare sumnje da je prosečna plata 512 evra, odnosno da li je tačna pošalica da mali broj građana jede meso, većina samo kupus, ali da se u proseku dobije kakva-takva sarma.

Podaci koje su “Vijesti” dobile od Poreske uprave i Zavoda za statistiku Monstat, pokazuju da se upravo na takav način dolazi do prosečne plate, odnosno sarme.

Platu veću od 1.000 evra u Crnoj Gori prima oko 8.000 zaposlenih (5 odsto od ukupnog broja), a oni u ukupnom iznosu zarade koliko i onih 77.000 (43 odsto od ukupnog broja) koji rade za iznose od 193 do 250 eura.

Takođe veći je broj onih koji dobijaju od 250 do 500 evra, nego onih koji imaju od 500 do 1.000 evra. Monstat podatke potrebne za obračun prosečne zarade dobija od poslodavaca.

foto: Profimedia

Svi poslodavci koji imaju 10 i više zaposlenih, dužni su da do 5. u mesecu dostave podatke o ukupnom iznosu novca podeljenog na zarade i ukupan broj radnika na koje se te zarade odnose.

Za izračunavanje prosečne zarade u decembru 2017. godine, mesec za koji su dostavljeni podaci, ušle su sve zarade obračunate i isplaćene od 1. do 31. decembra, bez obzira na koji se mesec odnose, i za koje su podaci u predviđenom roku predate Monstatu.

Iz ove institucije nisu mogli da saopšte podatke koliko radnika je u decembru, koji su ušli u ovaj obračun, imalo zarade do 250 eura, od 250 do 500 eura, od 500 do 1.000 i više od 1.000 evra.

"Istraživanjem se prikupljaju sumarni podaci na nivou preduzeća, odnosno, ukupna suma isplaćenih zarada i ukupan broj zaposlenih koji su primili zaradu. Dakle, ne sakupljaju se podaci na individualnom nivou, pa u skladu sa time nemamo podatke o broju zaposlenih koji primaju zarade po rasponskim grupama”, naveli su iz Monstata.

Kurir.rs / Vijesti.me

Foto: Youtube prtscr / Rkmediame

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja