OPASNOST OD VEĆIH POPLAVA: Nivo Skadarskog jezera porastao za 22 centimetara za samo jedan dan!
Foto: Profimedia

Kriva je Bojana

OPASNOST OD VEĆIH POPLAVA: Nivo Skadarskog jezera porastao za 22 centimetara za samo jedan dan!

Crna Gora -

Direktor Hidrometeorološkog zavoda za Crne Gore, Luka Mitrović, kazao je za RTCG da je zabilježen visok vodostaj na Skadarskom jezeru, čija je trenutna nadmorska visina preko osam metara. Dodao je i da je nivo jezera, u odnosu na pretodni dan, porastao za 22 centimetra.

On objašnjava da su danas manji rizici od poplava u pojedinim delovima zemlje, ali da se od naredne nedelje očekuje novi kišni talas, s intenzivnijim padavinama, koji mogu da uslove porast vodostaja.

“Jutros je na području Skadarskog jezera vodostaj 360 milimetara, a to znači da je trenutno nadmorska visina jezera preko osam metara i to su već visoke vode. Taj trend se nastavlja i danas je vodostaj porastao za 22 cm”, rekao je Mitrović.

Reka Bojana je, prema njegovim rečima, od petka porasla za dva metra, a taj trend se nastavlja.

Mitrović kaže da je Bojana već prestigla 509 centimetara, i podseća da je rekord 2010. godine – 636 centimetara.

“Ove vode nisu ni blizu onih voda iz 2010-e, ali imaju nivo visokih voda i rizike ako se nastavi ova kišna serija, topljenje snega i visoka temperatura. Situaciju pratimo i na vreme ćemo obaveštavati javnost”, rekao je Mitrović.

On je najavio seriju visokih temperatura, novi kišni talas od nedelje, koje će biti intenzivnije tokom ponedeljka, ali i od sredine nedelje.

“Dosta kiše naredne nedelje, sve su to rizici koji mogu da uzrokuju navalu vode. Za sada nema većih rizika”, kaže Mitrović.

Kad je reč o porastu vodostaja prethodnih dana, on je rekao da su meteorolozi najavljivali veliku količinu padavinu i jak južni vetar i podizanje nivoa mora na području Ulcinje i Budve.

“Izvesno je da se padavine smanjuju, danas već prestaju, tako da su manji rizici od poplava u pojedinim delovima Crne Gore”, kazao je Mitrović.

Saopštio je da je na području Cetinja u prethodna tri dana palo preko 430 milimetara, što je oko 30 odsto ukupne količine za mart.

“Na području Podgorice, Nikšića, Ulcinja i Bara takođe imamo preko 30 odsto kiše za mart”, kazao je Mitrović.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track