SA STREPNJOM GLEDAJU U NEBO: Meštani priobalja Skadarskog jezera strahuju od poplava
Foto: Vijesti.me/ Privatna Arhiva

NADAJU SE PRESTANKU PADAVINA

SA STREPNJOM GLEDAJU U NEBO: Meštani priobalja Skadarskog jezera strahuju od poplava

Crna Gora -

Meštani priobalja Skadarskog jezera strahuju od poplava i imaju zajedničku želju da padavine što pre stanu, dok stručnjaci smatraju da razloga za zabrinutost nema, te da, prema prognoziranim padavinama većeg rasta jezera neće biti.

Dosadašnje padavine i visok vodostaj Skadarskog jezera u Vranjini doveo je do toga da se iz svog doma iseli porodica Ulićević jer je voda prodrla u kuću.

Meštanin Vranjine Dragan Petrović kazao je da postoji opasnost od poplava ukoliko se padavine nastave, ali da trenutna situacija nije vanredna. Ipak, sve se pribojavaju scenarija iz 2010. godine i nezapamćenih poplava.

Imanja stanovnika Kurilo u Zeti su poplavljena, a postoji mogućnost da poplave dvorišta i prilazi kućama.

Iako trenutni nivo vode nije alarmantan, meštanin Nebojša Matović strahuje da će voda rasti narednih dana.

foto: Vijesti.me/ Privatna Arhiva

"Trenutno nije alarmantno kao 2010. godine, ali s obzirom da kiša i dalje pada i na prognoze narednih dana za očekivati je da voda dođe u dvorišta domaćinstava", kazao je Matović.

Seća se da je slična situacija bila i 2013. godine, kada su dvorišta meštana bila poplavljena od 15. marta do 15. aprila. Smatra da je samo pitanje dana kada će se nivo vode u jezeru povećati, jer pritoke Cijevna i Morača rastu.

"Cijevna je prešla preko mosta, što je nama znak da postoji mogućnost poplava, ukoliko nastavi da raste ovim intenzitetom“, dodaje Matović.

Situacija je slična i u Plavnici i Gostilju, mestima koja se nalaze na istoj nadmorskoj visini kao Kurilo.

Rast Skadarskog jezera brine meštane Žabljaka Crnojevića, gde je voda ušla u štale na imanjima, a pojedine porodice, poput porodice Gazivoda, do svoje kuće moraju dolaziti čamcom.

U Rijeci Crnojevića šetalište kraj reke je poplavljeno, zatvorene terase kafana, vlasnici sele mobilijar na sprat.

Hidrolozi ocenjuju da razloga za zabrinutost nema, te da je nivo Skadarskog jezera daleko od rekordnog nivoa zabeleženog 2010. godine. Hidrolog Novak Darmanović iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju ističe da najavljene padavine ne bi trebalo da uzrokuje poplave. Ipak, ono što može izazvati probleme jeste postupanje nadležnih na hidroelektrani na Drimu u susednoj Albaniji.

"Prema vremenskoj prognozi se ne očekuju velike padavine. Ipak, ono što može uticati na nivo jezera jeste puštanje vode iz akumulacije na Drimu u Albaniji. Ne znamo kako će oni postupiti. Nekada se desi da oni ne ispuštaju vodu na vreme", kazao je Darmanović.

Ispuštanjem vode na Drimu povećava se nivo Bojane, što usporava oticanje Skadarskog jezera, te samim tim dovodi do rasta nivoa jezera i uzrokuje poplave. Zbog ovakvog scenarija strepe i vlasnici kuća i ugostiteljskih objekata na Bojani.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track