VANDALI UNIŠTILI SVE U KULI NEBOJŠA U NIKŠIĆU: Iščupali i kablove!
Foto: Vijesti.me/ Miloš Zvicer

SVE POLOMLJENO

VANDALI UNIŠTILI SVE U KULI NEBOJŠA U NIKŠIĆU: Iščupali i kablove!

Crna Gora -

Vandali su ponovo oštetili staru nikšićku tvrđavu Onogošt, poznatu i kao Bedem - u kuli Nebojša uništili su sve, čak su i električne kablove iščupali

Bedemom gazduje JU "Muzeji i galerije" i njihovi radnici su obišli tvrđavu kako bi utvrdili činjenično stanje.

"Bedem će biti saniran za predstojeću sezonu. Radnici su već počeli sa uklanjanjem smeća i rastinja, a sve što je uništeno sredićemo. Održavanje Bedem festa i ostalih programa se ne dovodi u pitanje", kazala je direktorica Jelena Đukanović.

Ona je istakla da planiraju da što pre postave video-nadzor jer je to, kako kaže, jedini način da tvrđavu sačuvaju od vandala.

"Apelovala bih na građane da ne uništavaju Bedem jer je on opšte dobro svih nas".

Na Bedemu se već osam godina održava Bedem fest, manifestacija po kojoj je Nikšić postao prepoznatljiv.

Direktor Bedem festa Petar Šundić, koji uveliko priprema deveto izdanje festivala, kazao je da oseća tugu zbog devastacije tvrđave, ali i zabrinutost zbog omladine koja to radi.

"Toliko naroda je prošlo tvrđavom. Živimo u 21. veku kada bi trebalo da gradimo, a ne da rušimo. Nažalost, ovo nije prvi put i nije jedina lokacija u Nikšiću koja je žrtva hira, destrukcije i nasilja".

foto: Vijesti.me/ Miloš Zvicer

Podsetio je da je slogan ovogodišnjeg Bedem festa - "Tvoj grad" i da im je namera bila da pozovu ljude da čuvaju "svoje gradove".

"Nemam reči i prvi put se osećam bespomoćno. Pozvao bih sve privrednike grada na solidarnost i da svako doprinese da obnovimo porušeno. Neka to bude naš odgovor na vandalizam. Samo zajedno i udruženo možemo obnavljati porušeno i graditi mostove razuma”.

Veruje se da tvrđava datira još iz trećeg veka, a postoje planovi i za turističku valorizaciju Bedema.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Miloš Zvicer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track