EK O CRNOJ GORI: Ima napretka, ali uticaj reformi još nije vidljiv
Foto: Fonet/AP

KRITIKA

EK O CRNOJ GORI: Ima napretka, ali uticaj reformi još nije vidljiv

Crna Gora -

Dalje napredovanje Crne Gore u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom zavisiće od postizanja opipljivih rezultata u slobodi izražavanja i medija, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

To se navodi u "Paketu proširenja EU 2018" koji su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han danas predstavili u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

U delu koji se odnosi na Crnu Goru, Evropska komisija podseća da je ta zemlja u pregovorima sa EU otvorila 30 i privremeno zatvorila tri poglavlja.

Crna Gora je, ocenjuje se, nastavila da ostvaruje napredak posebno u pravnom i institucionalnom okviru, ali praktičan uticaj reformi još nije dovoljno vidljiv niti je ostvaren napredak u oblasti slobode izražavanja.

foto: Fonet

U izveštaju se navodi da sistem pravosuđa u celini treba da pokaže više rezultata.

"Napredak u poglavljima vladavine prava, demonstriran opipljivim rezultatima, naročito u jačanju slobode izražavanja i medija, kao i dokazi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, pranja novca i trgovine ljudima, nastaviće da određuju sveukupan tempo pristupnih pregovora", dodaje se u predstavljenom tekstu.

Kao pozitivni pomaci navode se napredak u zakonodavstvu u vezi s javnim sektorom, napredak u jačanju makroekonomske i fiskalne stabilnosti i početak primene srednjoročne strategije za fiskalnu konsolidaciju.

Dodaje se, međutim, da je javni dug visok i da i dalje raste.

Kurir.rs/Beta Foto: Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track