VEĆ POČELA BITKA ZA GLAVNI GRAD CRNE GORE: Izbori u Podgorici 27. maja
Foto: Vijesti/Filip Roganović

SPREMAJU SE KOALICIJE

VEĆ POČELA BITKA ZA GLAVNI GRAD CRNE GORE: Izbori u Podgorici 27. maja

Crna Gora -

Izbori u Podgorici 27. maja pokazaće ko je najjači na političkoj sceni. Tada će biti jasno da li je pobeda Mila Đukanovića na predsedničkim izborima pravi reper za lokalne izbore i hoće li se rezultat sa predsedničkih preslikati i na lokalne. Bitka za Glavni grad počela je uveliko.

Pošto je u Podgorici Đukanović osvojio 54.532 glasova, odnosno, 50,9 odsto, DPS ima razloga da se nada novoj pobedi. Tome u prilog idu i rezulati ostalih predsedničkih kandidata crnogorskoj prestonici: Mladen Bojanić 38.752, Marko Milačić 3.698, Draginja Vuksanović 8.717, Vasilije Miličković 707, Dobrilo Dedeić 386, Hazbija Kalač 327. Opozicija ukupno: 52.587.

Ipak, situacija nije tako prosta. Opozicija ima svoju šansu, i to ne malu. Opozicionari se uzdaju u visoku izlaznost u maju, koja bi im, kako veruju, donela pobedu. Pokušaće da konsoliduju redove nakon poraza na predsedničkim izborima.

Osim Draginje Vuksanović koja je podigla rejting SDP-a, ostatak koji je deklarativno stao iza Mladena Bojanića, gotovo da nije ni učestvovao u toj trci. Sada je situacija drugačija. Ovo je bitka koju ne smeju da izgube, jer, ukoliko ih DPS porazi, potvrdiće se Đukanovićeva tvrdnja: DPS je mašinerija koja uvek pobeđuje, prenosi CDM.

Opozicija se prebrojava, sklapaju se dilovi, napravljene su koalicije, a biće ih još.

Demokrate Alekse Bečića i Građanski pokret URA Dritana Abazovića već “imaju koaliciju za 21. vek”. Zajedno će nastupiti u Podgorici. Na drugoj strani, sklapa se dil Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije koji zajedno imaju respektabilno biračko telo u tom gradu. Ostaje SDP koji bi mogao ući u koaliciju sa Demosom, ali i još neke partije koji bi mogle “zakučiti” koji glas. Tako će izgledati predizborna trka, a čudo bi se moglo desiti nakon izbora, kada bi opozicionari, makar u inat DPS-u mogli sklopiti široki savez i tako, ukoliko im broj glasova dozvoli, poraziti DPS.

Kurir.rs/CDM Foto: Vijesti/Filip Roganović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track