MALIŠAN KOJI JE UJEDINIO CRNU GORU: 2 godine od tragične smrti plavokosog dečaka! Ognjen otrčao u zagrljaj hladnoj Morači
Foto: Privatna Arhiva/Vijesti.me

NJEGOVO IME ŽIVI

MALIŠAN KOJI JE UJEDINIO CRNU GORU: 2 godine od tragične smrti plavokosog dečaka! Ognjen otrčao u zagrljaj hladnoj Morači

Crna Gora -

Pre tačno dve godine, u noći između 3. i 4. maja, jedanaestogodišnji Ognjen Rakočević bosonog se iskrao iz svoje kuće i otrčao u zagrljaj hladnoj Morači.

Majka plavokosog, plavookog, autističnog dečaka, Valentina, u zoru je prijavila njegov nestanak.

Od tog trena za Ogijem danonoćno su tragali roditelji, rođaci, komšije, policija, vojska, vatrogasci, spasioci, lovci, lovočuvari, ronioci, više stotina građana iz svih crnogorskih gradova...

Ogijev trk ka reci koju je voleo, tih dana ujedinio je Crnu Goru. Svi su ga tražili i molili se da se bosonogi dečak negde sakrio. Nade su ugašene dvanaestog dana kada je njegovo telo pronađeno na ušću Morače u Skadarsko jezero.

U mestu Manastirski vrbiš lovočuvar Nikola Ulićević uočio je da po vodi pluta telo, dečje.

Plavokosi mališan nastavio je da živi kroz knjigu “Bosonogi princ” čiji je autor njegov otac Branko, ali i sve ono što Ogijeva majka Valentina radi da bi pomogla drugoj deci sa autizmom i njihovim roditeljima.

Danas, dve godine kasnije, Ogijevo ime nosi specijalizovani Centar za autizam, razvojne smetnje i dečja psihijatrija otvorena 30. marta 2018. godine.

Upravo u toj ustanovi roditelji druge autistične dece moći će da dobiju ono što Ogijevi roditelji nisu za svog sina - adekvatnu medicinsku negu na jednom mestu.

Premijer Duško Marković na otvaranju Centra kazao je da je Ogijev tragičan slučaj dodatno podstakao državu da osnuje tu ustanovu.

Ognjenova majka tada je rekla da smatra da će ta ustanova pomoći drugim roditeljima čija su deca autistična.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track