NEMAČKA ŠTAMPA O NAPADU NA OLIVERU LAKIĆ:  Ovo je samo jedan u nizu, na udaru su kritičaru vlasti
Foto: Vesko Belojević/Profimedia

procena

NEMAČKA ŠTAMPA O NAPADU NA OLIVERU LAKIĆ: Ovo je samo jedan u nizu, na udaru su kritičaru vlasti

Crna Gora -

Celokupna vodeća nemačka štampa javlja da je u Crnoj Gori izvršen napad na istraživačku novinarku Vijesti Oliveru Lakić.

Frankfurter algemajne cajtung konstatuje da je to već drugi napad na nju, a da se ona u svojim tekstovima bavila organizovanim kriminalom i švercom cigareta. Takođe se konstatuje da je u Crnoj Gori izvršena gomila napada na novinare, ali da ni jedan od njih nije rasvetljen.

ARD (prvi tv program svenemačkog saveznog javnog servisa) javlja da su napadi na novinare u Crnoj Gori - kandidatu za članstvo u EU - uobičajna pojava i vrlo česti. Na ARD se kaže da je Lakićeva povređena u nogu i da se na ulici okupilo nekoliko stotina ljudi u znak solidarnosti sa njom. Demonstranti su nosili plakate "zaustavite nasilje".

Nemački savezni javni servis takođe objavljuje da je Savet Evrope sa užasavanjem primio vest o napadu na poznatu crnogorsku novinarku i da zahteva da se sa tom praksom ustaljenom u Crnoj Gori napokon prekine.

Generalni sekretar Torbjorn Jagland je izjavio "da se mora sve učiniti da bi se taj užasavajući trend prekinuo" u Crnoj Gori, jer je napad na novinare i napad na demokratiju.

Dojče Vele takođe javlja da je crnogoska novinarka opet sinoć bila meta napada, ovog puta vatrenim oružjem. Navodi se takođe da ona nije jedini novinar na koga je u Crnoj Gori u poslednje vreme izvršen napad. Takođe se kosntatuje da je Lakićeva stalno dobijala pretnje i da je skoro tri godine stoga imala policijsku pratnju te piše da je razlog dosadašnjih napada bila činjenica da je ona pisala o jednoj konkretnoj firmi koja proizvodi i švercuje cigarete. Dojče Vele takodje piše da do sada ni jedan od mnogobrojnih napada na novinare u Crnoj Gori nije rasvetljen.

Bečki dnevni list Di Prese u naslovu navodi na je pucano na novinarku Štirije u crnoj gori, a da saradnici Vijesti, vodećeg crnogorskog lista, smatraju da je za napad ogovoran najmoćniji čovek u zemlji Milo Đukanović, trajni regent koga štiti zapad.

Prese navodi da je Lakićeva pisala o mojkovačkoj fabrici duvana MTC, koja švercuje cigarete, i da je takođe pisala o prevremeno iz zatvora otpuštenom mafijaškom bosu droge Safetu Kaliću.

Dnevnik citira izdavača Vijesti Željka Ivanovića, koji kaže da nije samo mafija nego i najmoćniji čovek u Crnoj Gori, Milo Đukanović, saodgovoran za napad jer taj svemoćni vladar već godinama stvara atmosferu u kojoj je sve kritičke novinare proglasio za divljač, slobodnu za odstrel: "On je makar indirektno doprineo napadu na Olliveru."

Di Prese kosntatuje da je Crna Gora, kao najbolji kandidat za ulazak u EU, na listi medijskih sloboda na dubokom 103 mestu zajedno za takvim državama poput Mozambika ili Kirgistana te da u Crnoj Gori redovno pale automobile novinara, na njih bacaju bombe, da ih prebijaju i prete im. Samo na imovinu Vijesti je od nezavisnosti 2006 izvršeno već 24 napada a da "ni jedan nije u potpunosti rasvetljen". Redakcija sumnja da će i ovaj napad ikad biti rasvetljen, a izdavač Ivanović kaže: "Crna Gora je država mafije, a nju štiti Đukanović".

Đukanovića je nedavno razbesneo tekst Vijesti o poslovima njegovog sina Blaža, pa je ovaj čovek, nedavno opet izabran za šefa države, zato optužio Vijesti da "šire fašističku propagandu, a sa fašistima nema kompromisa".

i borci za graanska prava smatraju da Đukanović, "car Milo", ciljano poziva na linčovanje svojih kritičara, koji su za njega isključivo "beskrupulozni borci za vlast i strane donacije".

Đukanović je, kaže ivanović, "autoritarni vladar, kome Brisel sve oprašta, jer je za EU navodna stabilnost bitnija od njenih sopstvenih vrednosti."

Vodeći dnevni list na nemačkom govornomm području, švajcarski Noje Curher Cajtung konstatuje takođe da je ovo već drugi napad na Oliveru Lakić, a da vlasti opet nisu uhvatile počinioce, iako je policija blokirala celi grad i da je to već uobičajna pojava u Crnoj Gori.

Kurir.rs/Mirko Vuletić

Foto: Vesko Belojević/Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track