SAVETNIK HELSINŠKE KOMISIJE: Napad na novinarku je gnusan incident i nije jedini!
Foto: Video prtscr / glasamerike.net

nije prvi napad

SAVETNIK HELSINŠKE KOMISIJE: Napad na novinarku je gnusan incident i nije jedini!

Crna Gora -

Savetnik američke Helsinške komisije, Robert Hend, apelovao je na crnogorske institucije da brzo reše napad na novinarku Vijesti, Oliveru Lakić.

Hend je napad na Lakićevu u izjavi za Glas Amerike nazvao "gnusnim incidentom".

Imali smo, kazao je, brifing o ubistvima istraživačkih novinara, sa fokusom na dvoje novinara koji su ubijeni na Malti i u Slovačkoj, a nekoliko puta je pomenut i napad u Crnoj Gori.

"Izražena je solidarnost s istraživačkim novinarima, ne samo sa Oliverom Lakić, već sa svima širom regiona koji se suočavaju s pretnjama jer rade svoj posao. Ovo nije prvi napad ili pretnja istraživačkim novinarima u Crnoj Gori. Bio je slučaj u Bijelom Polju i to ukazuje da ovo nije izlovan problem, već trend kojim se treba pozabaviti", rekao je Hend.

On je rekao da možda taj napad ne govori toliko o slobodi medija u Crnoj Gori, već o organizovanom kriminalu i korupciji.

"Novinari dolaze do činjenica koje neki ne žele da budu objavljene", a glavna poruka ovakvih napada je namera da se one spreče da objave činjenice, što krši pravo javnosti da za njih sazna.

Hend je rekao i da ovaj poslednji napad ukazuje na to da se u Crnoj Gori dešavaju stvari koje imaju veze s kriminalom i korupcijom kojima bi se trebalo baviti.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Ciodeo prtscr / glasamerike.net

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track