DRAMA NA MORU, ILI ŠKOLSKA VEŽBA? Crnogorskom ratnom brodu nepoznato plovilo prišlo na PRETEĆU blizinu!
Foto: Vijesti.me/ Siniša Luković

VANREDNA SITUACIJA

DRAMA NA MORU, ILI ŠKOLSKA VEŽBA? Crnogorskom ratnom brodu nepoznato plovilo prišlo na PRETEĆU blizinu!

Crna Gora -

Tokom krstarenja školskog broda Mornarice Vojske Crne Gore (MVCG) jedrenjaka "Jadran", prema nezvaničnim informacijama, navodno je došlo do manje vanredne situacije, a iz Ministarstva odbrane tvrde da nije bilo takvih okolnosti.

Prilikom povratka sa Malte za Crnu Goru, u noći između 11. i 12. maja, dežurna posada je navodno u vodama Jonskog mora na radaru, odnosno AIS pokazivaču, primetila sumnjivo plovilo koje se “Jadranu” približavalo velikom brzinom.

Neidentifikovano plovilo navodno nije odgovaralo na radio-pozive, a ušlo je u zonu koju svaki ratni brod, a "Jadran" ima taj status, smatra svojim bezbednosnim perimetrom.

Iz Ministarstva odbrane indirektno su odgovorili da je bilo reč o vežbi.

"Tokom čitavog trajanja plovidbe nije se desila nijedna vanredna situacija (osim školskih vežbi), a pogotovo nije bilo nikakve terorističke pretnje po školski brod “Jadran”. Kako nije bilo nikakvih iznenadnih vanrednih situacija po posadu i sami brod, nije bilo nikakve potrebe za aktiviranjem saveznika iz Mornarice ili drugih službi Italije”, saopštili su iz resora kojim rukovodi crnogorski ministar Predrag Bošković.

Na brodu su bili studenti Pomorskog fakulteta iz Kotora, na ruti Tivat - Valeta -Tivat.

Izvor sa broda ističe da se nepoznato plovilo kretalo velikom brzinom, te da su ga senzori "Jadrana" automatski označili kao "pretnju", zbog čega je pokrenuta standardna operativna procedura za delovanje u tim situacijama. To znači da je posada "Jadrana", kao i dva ukrcana pripadnika specijalnih snaga Mornarice VCG – Pomorskog odreda, dobila borbenu uzbunu i podeljeno im je streljačko naružanje sa bojevom municijom. Iz predostrožnosti, po dva naoružana pripadnika VCG zauzela su položaje na pramcu, bokovima i krmi broda.

"Jadran" je popalio reflektore i sa njima osvetlio okolinu broda, preko radija je plovilu naloženo da se udalji, što je i urađeno, a navodi se da je komandni kadar i posada broda reagovala profesionalno i u skladu sa procedurom. Na "Jadranu" tokom ove plovidbe bio je i komandant MVCG, kapetan fregate Vesko Tomanović, kao i nekoliko predstavnika MO, predvođenih pomoćnikom ministra Mihailom Volkovim.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Vijesti.me/ Siniša Luković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track