SLUČAJ ZAMENE BEBA POTRESAO CRNU GORU! NI MAJKA, NI MEDICINSKA SESTRA NISU NIŠTA PRIMETILE: Porodilja otišla kući s tuđim detetom, bolničarka suspendovana
Foto: Profimedia

OGLASILA SE DIREKTORKA

SLUČAJ ZAMENE BEBA POTRESAO CRNU GORU! NI MAJKA, NI MEDICINSKA SESTRA NISU NIŠTA PRIMETILE: Porodilja otišla kući s tuđim detetom, bolničarka suspendovana

Crna Gora -

Porodilja iz Crne Gore je juče iz Kliničkog centra otpuštena kući sa tuđom bebom. Direktorka Kliničkog centra Zorica Kovačević rekla je da ne postoji opravdanje za to i da će ispitati da li je novorođenče zamenjeno slučajno ili namerno.

"Medicinska sestra koja je to uradila radi 20 godina. Odmah je suspendovana, a već sutra ćemo pokrenuti i završiti pitanje odgovornosti svih u lancu, do najodgovornijeg", kazala je Kovačević.

Kovačević je rekla da je to presedan i da menadžment KC ne može da shvati kako se nešto takvo dogodilo:

foto: Vijesti.me

"Neshvatljivo je da se nešto ovakvo moglo dogoditi. To je totalna neodgovrnost, koja upućuje da se dodatno pojačaju mere bezbednosnih procedura prilikom otpusta", dodala je.

Iz KCCG su saopštili da je za propust odgovorna medicinska sestra u Jedinici za terminsku novorođenčad, koja, kao ni porodilja, nije primetila da majka i beba nemaju isti broj.

U toj ustanovi tvrde da je direktor Klinike Vojislav Miketić o događaju obavestio menadžment KC i da je protiv medicinske sestre pokrenut disciplinski postupak.

"Ubuduće će prilikom otpusta, pored majke, prisustvovati još tri osobe sa Klinike (jedan neonatolog i dve medicinske sestre). Napominjemo da je ovo prvi put da se ovakav propust dogodi u našoj ustanovi. Koristimo i ovu priliku da se još jednom izvinimo porodilji zbog neprijatnosti”, istakli su iz KC.

Iz nevladine organizacije “Krug života” sinoć su tražili smenu Miketića i Kovačevićeve.

"Za nas ovo nije propust pojedinca, već loš rad u upravljanju naše najveće zdravstvene ustanove. Uzimajući u obzir sve ono što se dogodilo u proteklih mesec i više, prepoznali smo da se u KC ne upravlja na pravi i odgovoran način. Stoga tražimo smenu direktora Miketića i direktorke Kovačević. Takođe, tražimo i od Ministarstva zdravlja da se oglasi po pitanju ovog događaja i povuče adekvatne poteze", kazao je sinoć Dejan Cvijanović iz NVO “Krug života”.

Kurir.rs/ Vijesti.me

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track